Химнът на Европа в чест на Натура 2000

30.05.2007г. / 15 26ч.
Аз жената
Химнът на Европа в чест на Натура 2000

10-годишният талант Борис Косовски ще изсвири Одата на радостта на Лудвиг ван Бетовен лично за всеки министър пред вратите на Министерски съвет. Това ще бъде темата на 12тото гражданско присъствие в подкрепа на Натура 2000 в четвъртък, 31 май, ден преди Празника на детето.

Чрез тази гениална творба, станала химн на обединена Европа, природозащитниците искат да напомнят на членовете на Кабинета, че Натура 2000 като европейска програма е част от поетите ни ангажименти към Европейския съюз. Те посочват, че неизпълнението им ще доведе до финансови санкции, които ще бъдат плащани от всички нас и в момента са налице всички основания за налагането им: закъснение с подаването на списъка и драстичното му намаляване с изключването на най-ценните природни кътчета.

В сряда, 30 май от 15 ч. в МС ще се състои среща между г-н Филип Боков – началник на кабинета на министър-председателя Сергей Станишев, и трима представители на екологични организации, работили по съставянето на програмата Натура 2000. Природозащитниците си задават въпроса дали тази среща е истинският отговор на исканията им или е само част от формалния протокол и дали тя ще бъде тласък в посока на изясняването на проблема.

Участниците призовават всички желаещи да подкрепят исканията им за приемане на пълния процент зони по Натура 2000 да се присъединят към тях всеки четвъртък от 9.30 до 10.30 ч. на площад “Независимост” пред Министерски съвет (МС).


Искания:
Поддръжниците на програмата Натура 2000 са внесли към Министерски съвет 4 искания, в които настояват за: 1) среща-дискусия в присъствието на медии между Кабинета и учените от екипа, изготвил природните зони; 2) аргументация за избора на отложените зони; 3) разяснение на критериите при сформирането на новия научен екип и произхода на средствата за дублиращата инвентаризация, както и 4) осигуряване на защита за отложените зони до включването им, което е и изискване на двете европейски директиви – за птиците и за местообитанията.

История:
В досегашните си акции природозащитниците са показвали по разнообразни начини чрез символични изработени от тях подаръци за членовете на Кабинета исканията и позицията си. Всяко тяхно поредно гражданско присъствие е с различен символ и на различна тема, свързани с природата и европейската екопрограма Натура 2000.

Инициатори:
Организаторите на ежеседмичните граждански присъствия са различни независими отделни граждани, обединени в група “За Натура 2000” и част от коалицията “За да остане природа в България”. В нея участват различни еко-организации, граждански сдружения, туристически компании и сдружения за културен и алтернативен туризъм и др. Коалицията бе сформирана през лятото на 2006 и обединена зад подписката “За да остане природа в България” с общи искания за опазване на ценните български природни територии.

За повече информация:
http://forthenature.org/
http://www.natura2000bg.org/
www.daspasimirakli.org и др.

Коментирай