Тараторът – нашият пропуск за трапезата на Европа

07.06.2007г. / 11 52ч.
Вергиния Генова
Тараторът – нашият пропуск за трапезата на Европа

Може много от европейците да не знаят почти нищо за историята и особеностите на България, но нашата кухня е на път да влезе в менюто на всеки себеуважаващ се ресторант, в кухнята на всяка поддържана жена и във всяко едно еко семейство. В Брюксел са препоръчали на официалния си сайт таратора (студената лятна супа) като невероятно средство за отслабване.

Главна дирекция “Здравеопазване и защита правата на потребителите” на Еврокомисията обяснява, че тараторът се прави от прочутото българско кисело мляко и краставица. Благодарение на него може да се свалят излишните килограми, помага при разстройства на стомашно-чревния тракт, повишава имунитета и не допуска развитието на атеросклероза, а наред с това е и мощен антиоксидант.

А дали знаят, че киселото мляко не е най-добрия разхладител през летните жеги и че преди един век нашите прабаби докато са жънели по полето са забърквали в дървени паници само вода, оцет и чесън – това е бил сиромашкия таратор плюс комат хляб за обяд. А това пък как помага да се свалят килограми и колко мощен оксидант е, нямат си и на представа в Брюксел.

Но определено имат напредък хората – лятото ще открият прелестите на нашенския таратор, а зимата ще ги открехнем на лютата Шкембе чорба, да видят и те как се ходи на гости у Иречека!

Коментирай