Неправителствени организации участват в оценките за Иракли

06.08.2007г. / 12 02ч.
Аз жената
Неправителствени организации участват в оценките за Иракли

В оценките на всички проекти, които ще се реализират в Иракли в зоната, предвидена за застрояване според действащия от 1997 година териториално-устройствен план на община Несебър, да участват представители на природозащитни и граждански организации. Това беше решено на днешната среща на министър Джевдет Чакъров с представители на неправителствени организации. Предложението беше направено от министър Чакъров в отговор на въпрос на природозащитниците как ще се опазят тези терени в Иракли, които според ТУП предвиждат застрояване и не са включени в обхвата на издадената на 2 август заповед за нова забрана на строителството в района.

Категорично потвърждавам нашата решимост, че няма да допуснем безразборно и хаотично застрояване и унищожаване на природа, няма да допуснем строителство извън ТУП на община Несебър, което ще се извършва само след прецизни оценки за въздействие върху местата от НАТУРА 2000, каза министър Чакъров.

Получихме уверение, че в предвидения по ТУП курортен комплекс Иракли към момента има 17 инвестиционни намерения, които са съгласувани от РИОСВ-Бургас в периода от 2004 година досега, но нито едно от тях не е със завършени докрай процедури, за да стартира строителство, каза Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа Балкани. Ще участваме в процедурите и считаме, че по този начин ще се гарантира тяхната обективност от гледна точка на опазването на местообитанията, допълни той.

Министър Чакъров подчерта, че гаранция за опазването на потенциалните защитени зони от НАТУРА 2000 са влезлия в сила на 29 юни променен Закон за биологичното разнообразие и одобрената на 2 август от Министерския съвет наредба за извършване на оценка на инвестиционните намерения в зоните от екомрежата. Те определят реда за извършване. Ще следим за стриктното спазване на законодателството и ще го прилагаме с цялата му строгост при нарушения, каза министър Чакъров.

На срещата беше решено още, че срещите между представители на МОСВ и неправителствените организации ще станат редовни месечни във връзка с процеса на изграждане на НАТУРА 2000 у нас. Първата такава среща ще е между 10 и 15 септември.

МОСВ ще извърши и цялостни проверки на подадени днес от неправителствените организации сигнали за нарушения в районите на Силистра, на реките Велека и Вая (в Иракли) и ако се установят нарушения, те ще бъдат санкционирани.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
В новия ТУП-оуп на Несебърска община е забранено всичко около Емине-Иракли (около селата емона и баня). Актуализацията на ОУП Несебър забранява строителните дейности в местностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар