Джоан Харис и романи без граници

07.08.2007г. / 14 05ч.
Аз жената
Джоан Харис и романи без граници

Английската писателка Джоан Харис (Шоколад) се присъедини към литературния виртуален проект theneverendingstory.co.uk. На неговия сайт тя пусна първата глава на роман със заглавие Горски пожар, след което прикани всички желаещи да се включат в продължението му. Много хора пишат добре в интернет и заслужават внимание. Този проект дава възможност на хората да разберат какви са реакциите към текстовете им, но най-вече да изпитат удоволствието от писането, казва писателката за в. “Индипендънт.”

Проектът е измислен и създаден през миналата година от бившия журналист, вече станал предприемач, Аруп Бисвал. В началото сайтът бил замислен за аматьори, но постепенно в него започнали да пишат и професионални писатели. Така в него могат да се открият отделни глави от детският писател Дик Кинг Джеймс, от автора на криминални романи Питър Джеймс, както и от писателя и политика Джефри Арчър. Сайтът се радва на голям успех: има над 1500 членове и е посещаван от 22 000 души месечно.

Идеята на Бисвал дошла, след като си дал сметка, че има много сайтове, в които хората могат да се изявяват индивидуално, но не и да си партнират взаимно. Това за него била и една любопитна възможност за една история да започне в Бомбай и да завърши в Лондон.

Системата е такава, че след първата предложена част от история или роман хората започват да пишат продължението й. Писателят решава кое продължение да остави.

Малко повече информация за Джоан Харис: Джоан Мишел Силвия Харис е родена на 3 юли в Барнсли, Йоркшайър. Британката с френска майка и английски баща е прекарала детството си предимно в сладкарницата на дядо си, а животът и е бил изпълнен с храна и фолклор. Прабаба й е била известна знахарка. Всичко това е обстановка, която по-късно ще играе ключова роля в развитието на нейните романи.

Учила е в девическо училище и в колежа “Св. Екатерина” в Кембридж със специалност “Разчитане на съвременните и средновековни езици”. След завършването си започва работа като счетоводител, но се прехвърля в сферата на преподаването на френски език.

Първият й роман – Злото семе, е публикуван през 1989 година, но той, както и вторият й роман през 1993 година срещат малко интерес. През 1999 година ексцентричната и мистична история, наречена Шоколад, базирана на храна и екзотично магазинче във Франция става номер 1 бестселър в Лондонския вестник “Съндей Таймс”. Книгата е номинирана през 1999 година за Роман на годината, а филмовите права са продадени на “Мирамакс Пикчърс.” Успехът на филма, с участието на Жулиет Бинош и Джони Деп, й носи признание в цял свят.

Коментирай