Българската кухня е изключително пикантна, вкусна и здравословна. Още от стари времена нашият народ е познавал много добре и подбирал различни видове подправки.
Една от най-характерните е чубрицата, използвана в почти всички български гозби, а също и калоферче за приготвяне на агнешко месо, както и самардала за овкусяване на салати и пилешко месо, чимен за кайзероване на меса, джоджен и много други горски билки.
Незаменим фактор при приготвяне на ястието е мариноването преди всяка топлинна обработка, като за всеки край на България има специфичен начин на готвене и обичаи.
Изключително характерни са ястията от Банския край като “Бански чомлек”, “Банска капама”, “Чуфки”.
Интересен е и мелнишкият край със своя богат избор от червени вина и хубави мезета като “Катино мезе” или “Мелнишка клопаница”. Мелник е известен и с вкусните си десерти – мелнишка баница с локум, баница с тиква или домашна бисквитена торта.
Копривщенската местност е богата на домашно приготвени мезета като “Колбасица”, луканки, суджуци и наденици, а за Жеравненския край е характерна дивечовата кухня – “Пъдпъдъци на жар”, “Глиганско на керемида”, “Еленско в пещ” и др.
Необятна е националната ни кухня, затова – заповядайте, бъдете наши клиенти, усетете нашето гостоприемство по български, опитайте от богатото ни меню с истински български гозби и благоуханни вина!
“Хаджидрагановите къщи” – гостоприемство по български!