Български кулинарни традиции

20.08.2007г. / 09 43ч.
Аз жената
Български кулинарни традиции

Невероятно е разнообразието на българската кухня, събрала кулинарните умения на народа ни и привнесла ястия от балканския регион. Българските обичаи и традиции са винаги свързани с богатата трапеза, символ на плодородие, здраве и благополучие.

Българската кухня е изключително пикантна, вкусна и здравословна. Още от стари времена нашият народ е познавал много добре и подбирал различни видове подправки.

Една от най-характерните е чубрицата, използвана в почти всички български гозби, а също и калоферче за приготвяне на агнешко месо, както и самардала за овкусяване на салати и пилешко месо, чимен за кайзероване на меса, джоджен и много други горски билки.

Незаменим фактор при приготвяне на ястието е мариноването преди всяка топлинна обработка, като за всеки край на България има специфичен начин на готвене и обичаи.

Изключително характерни са ястията от Банския край като “Бански чомлек”, “Банска капама”, “Чуфки”.
Интересен е и мелнишкият край със своя богат избор от червени вина и хубави мезета като “Катино мезе” или “Мелнишка клопаница”. Мелник е известен и с вкусните си десерти – мелнишка баница с локум, баница с тиква или домашна бисквитена торта.

Копривщенската местност е богата на домашно приготвени мезета като “Колбасица”, луканки, суджуци и наденици, а за Жеравненския край е характерна дивечовата кухня – “Пъдпъдъци на жар”, “Глиганско на керемида”, “Еленско в пещ” и др.

Необятна е националната ни кухня, затова – заповядайте, бъдете наши клиенти, усетете нашето гостоприемство по български, опитайте от богатото ни меню с истински български гозби и благоуханни вина!

“Хаджидрагановите къщи” – гостоприемство по български!

www.kashtite.com

Коментирай