Пътуват ли българите?

30.08.2007г. / 11 04ч.
Вергиния Генова
Пътуват ли българите?

Според официалната статистика българите пътуват и то много. Според публикуваните на 02. VIII. 2007 г. данни от Националния статистически институт, за последното шестмесечие общо пътувалите българи са 2 042 120. Ако имаме предвид, че около 3 милиона е активното население в България, то се оказва, че почти всеки от тях е излизал извън границите на родината. Но статистиката не отчита, че някои пътуват постоянно извън страната, а други с години не мърдат от родното си място.

Служителите на държавните институции и големите частни фирми, особено онези, които са с международно участие пътуват, дори по няколко пъти в месеца, особено в страните от Европейския съюз. Затова ми изглежда нереалистична статистиката за първото шестмесечие служебните пътувания към централата на ЕС в Брюксел, Белгия да са само 13 453.

Но статистиката се базира на факти и трябва да им вярваме. Така или иначе цифрите показват, че най-много са пътуванията отбелязани като служебни 1 160 155, следвани от тези с цел туризъм 550 146. Трети са онези, които са планувани като гостуване на близки и роднини 200 967.

Най-много хора си позволяват да отскочат до комшиите: до Турция – 559 564, до Гърция – 392 662 и до Сърбия 232 876.

Освен до съседите, българите обичат да гостуват и в Германия, Испания и Италия.

Това са и предпочитаните дестинации за туризъм. Българите с радост обикалят страните от Европейския съюз, за да ги разгледат и опознаят. Италия е била посетена 29 774 пъти с цел туризъм, Испания – 25 605, а Германия 41 486. Българите доста по-рядко се отправят на пътешествие към Франция – 8 915, Великобритания – 6 299 и Швейцария – 3 126. Затова пък Великобритания е предпочитана за бизнес и други (което, в превод, най-вероятно значи работа, с цел дълготраен престой).

Според статистиката само 9-има от началото на годината са гостували в Люксембург, 55 във Финландия и 130 в Португалия. Явно българите нямат много емигрирали роднини и в Норвегия, Израел и Канада.

Но в глобалния свят разстоянията нямат значение. До този извод можем да достигнем виждайки че според статистиката до Щатите с цел гостуване са летели 2 022 души, като се има предвид отдалечеността, едва ли са го правили по няколко пъти за шестмесечието, както може да се очаква за дестинации като Гърция и Турция. Туризмът до САЩ не е популярен сред българите, но като опция (друго) са посочили цели 14 659.

Канада, която е не по-малко примамлива дестинация за емиграция, се радва на доста по-малка популярност – с цел туризъм са я посетили 109, с цел гостуване 332, почти толкова 338, са правили бизнес там.

Русия, като наш отколешен партньор, си остава желана за бизнес взаимоотношения, но далеч по-малко хора предпочитат да я посетят с цел туризъм или посещение на роднини.

Сравнено с миналата година българите са увеличили многократно пътуванията си и тенденцията е да се продават много повече куфари от преди.

Все повече българи предпочитат да прекарат годишната си отпуска, отмаряйки в Гърция или Турция, а онези, които могат да си позволят, и по-далеч. Все по-често хората предприемат екскурзии, все по-често им се налага да пътуват по бизнес и все по-бързо стават граждани на света.

Това е бъдещето и е хубаво, когато сме част от него.

Коментирай