Help – за живот без тютюн

18.09.2007г. / 10 05ч.
Аз жената
Help – за живот без тютюн

Кампанията на Европейската комисия „HELP – За живот без тютюн” е инициирана от Европейския комисар по здравеопазването Маркос Киприяну. Тя се провежда в 27 страни членки на Европейския съюз и е насочена към подобряване на общественото здраве в Европа и по-специално срещу пристрастяването към тютюнопушенето, било то активно или пасивно.

България като ново-присъединила се членка на Европейския съюз се включва в Европейската кампания „HELP – За живот без тютюн”  през втората година от старта й. До момента в София са направени три събития за измерване нивото на въглероден окис в организма на хората – пред Националния дворец на културата, пред Народен театър „Иван Вазов” и на площад Народно събрание. Над 800 човека са измерили съдържанието си на въглероден окис.

Европейският съюз определи борбата с тютюнопушенето за един от своите най-важни приоритети в областта на общественото здраве. Свързаните с тютюна заболявания са втората най-честата причина за смърт в света (около 5 млн. смъртни случаи всяка година) и основната причина за смърт в Европа. Днес тютюнът убива над 650,000 души годишно в  Европейския съюз, т.е.  всеки седми умира вследствие на тютюнопушене.

Това накара Европейският комисар Маркос Киприану да започне една амбициозна разяснителна кампания в европейските държави за вредата от тютюнопушенето. Кампанията, наречена “HELP – За живот без тютюн” е насочена основно към децата (15 - 18 год.)  и младежите (18 – 34 год).

На 29 март 2006г., пред сградата на Европейската комисия, Маркос Киприяну, заедно с още 11 други европейски комисари, измери съдържанието на въглероден окис в организма си. Измерването се извършва в специални тенти на кампанията, построени на публични и оживени места, в които се раздават информационни и промоционални материали.

Специално подготвени информационни материали за опасността от пасивното пушене се предоставят на училищата с цел да се организира образователна дейност по темата.

Резултати от кампанията Help до момента:
•    Кампанията е реализирала над 4 000 публикации в пресата, телевизията, радиото и интернет
•    Направени са повече от 260 събития за измерване нивото на СО (въглероден окис) през 2006 г. и над 300 - през 2007г.
•    Повече от 3 млн. души са използвали интернет страницата на кампанията – www. help-eu.com
•    Чрез телевизията и интернет кампанията достигна до 2.7 млн. души за последните 2 години

Начална дата: 1 октомври 2007

Коментирай