Ефективността на университетските кариерни центрове

18.09.2007г. / 11 29ч.
Аз жената
Ефективността на университетските кариерни центрове

Фондация на бизнеса за образованието (www.fbo.bg) започна да събира и обобщава данни от университетските кариерни центрове с цел да създаде система за измерване ефективността на тяхната дейност. Общите критерии за измерване бяха изведени от кариерните консултанти по време на тяхната последна среща през месец юни 2007 г.

Целта е да се стартира и поддържа система за мониторинг и оценяване на дейността на центровете и респективно – реализацията на студентите, чрез съпоставка на дейността им (benchmarking). Процесът по изчисляването на “бенчмаркс” означава обработването на исторически данни с цел достигане до обобщени стойности, с които могат да се сравняват настоящи и бъдещи данни.

Фондация на бизнеса за образованието ще събира и обобщава данните за дейността на центровете поне два пъти годишно, като това ще помогне на университетите да съпоставят своите резултати с обобщените, които по този начин ще могат да оценят дейността на кариерните си центрове.

Получените резултатни данни за дейността на университетските кариерни центрове досега са следните:
14.19% от студентите са регистрирани в кариерните центрове и получават информация за организираните от центровете инициативи;
5.79% от студентите са използвали услуги на кариерните центрове (обучения, стажантски програми, намиране на работна позиция, индивидуални консултации и др.);
Чрез кариерните центрове работодателите са предложили работни и стажантски позиции за 3, 15% от студентите.

Подобни системи за оценяване дейността на кариерните услуги на университетите са много популярни в САЩ, Великобритания, Ирландия и много други страни. Резултатите, постигнати от университетските кариерни центрове, са основен показател при измерване реализацията на студентите и участват при създаване на рейтингите на самите учебни заведения.

ФБО подкрепя дейността на мрежата от университетски кариерни центрове (http://careercenters.staj.bg), която обединява 34 висши училища и колежи, и обучава кариерните специалисти, работещи в тях. Фондацията беше учредена през 2005 г. от JobTiger с цел да подпомага развитието на образователната система у нас и укрепването на връзките между академичните институции и работодателите.

Коментирай