Според Pesticide Action Network за отглеждането на какао се използват ужасно много пестициди, всъщност какаото е вторият най-голям консуматор на пестициди, преди него е само памукът. През 1990 г. английският вестник Mail on Sunday публикува анализ на съдържанието на пестициди в 7 шоколада на известни марки. Оказва се, че в 4 от тях има линдан – крайно отровно вещество с много негативни последствия за човешкия организъм.
През 1993 г. организацията Women's Environmental Network тества 4 от най-известните марки шоколад (между които Nestle и Mars) за наличието на линдан. Тестовете се оказват положителни. Според проучване направено в САЩ през 2003 г. от различни правителствени и неправителствени организации, сред най-често откриваните пестициди в шоколадовите изделия, са още ДДТ и диелдрин, които иначе са забранени в повечето страни по света.
Пестицидите съвсем не са единственият проблем на шоколада. В повечето случаи какаото се отглежда в огромни плантации на места, където би трябвало да има тропически гори. Само през 2000 г. 14% от горите на Кот Д'Ивоар са изсечени и заменени от какаови плантации. Плантациите се обработват главно от жени и деца, на които се плащат мизерни надници. Чести са и случаите, в които родители продават децата си на плантаторите или ги принуждават насилствено да работят за прехраната си, като ги лишават от образование. Условията на труд са ужасни, а работниците са в непосредствена близост с пестициди и инсектициди, които увреждат здравето им.
След всичко това само не се отказвай от шоколада, защото имаш алтернатива. Био, а на всичкото отгоре и Феър Трейд шоколад вече се продава и у нас благодарение на Ten Senses (търси го в Пикадили и Елемаг). Похапвайки си биошоколад, можеш да си сигурен, че няма да облизваш остатъци от пестициди, а освен това на хората, участващи в целия производствен цикъл – от производството на какао и захарна тръстика до готовото шоколадово блокче – е била платена честна и справедлива надница. Така със сигурност ще ти е доста по-вкусно.
Биокакаото и захарната тръстика се произвеждат в малки семейни ферми – до 3–4 ха. Между какаовите дървета се сеят цитрусови дръвчета, авокадо, папая, та дори боб и царевица. Така се получава една устойчива градина с много плодородна почва и богата реколта.
Плодовете на какаовото дърво са доста големи и излизат направо от стеблото, а докато се стигне от плода до какаото на прах има доста работа. След като се наберат плодовете, те се отварят и се вадят семената – именно от тях се прави какаото. До 8 часа след отделянето им от плода, семената се поставят в дървени каси и в продължение на 5 дни се спазват точни правила за тяхното преместване и обръщане, за да могат да ферментират. Понякога при конвенционалното отглеждане на какао, се пропуска процесът на ферментация, но тогава се получава по-нискокачествен продукт, тъй като точно при ферментацията се създава специфичният аромат и вкус на какаото.
Следващият етап е сушене – какаовите зърна се поставят в големи закрити сушилни или на открито, но върху циментирана повърхност. Сушенето продължава около 8 дни, докато влажността в зърната се снижи до 6%. От всяка партида се взима проба за изследване и в зависимост от външния вид и цвят на зърната, те се разпределят в различни категории. След това зърната се изпичат, а после се стриват, за да се получи какаова маса. Чрез притискане от какаовата маса се получава какаово масло и какао на прах. За да се получи шоколад, какаовата маса се стрива и после се смесва с какаово масло и се загрява. Прибавя се захар, може и мляко, ядки, подправки... И воала – нежен, чувствен, изкусителен, с една дума – шоколад.
Източник: Gorichka.bg