Възраждане на българския народен танц

12.11.2007г. / 09 27ч.
Аз жената
Възраждане на българския народен танц

Българската танцова традиция е изключително богата и разнообразна. Всяка от шестте основни етнографски области се слави със своите специфични танци и хора, които отразяват нейната история, култура, нрави и обичаи.
Българинът през вековете е създал голям брой народни хора, игри и танци с най-разнообразна хореография, ритми, форми и строеж.
Цялото това многообразие наред с прекрасните автентични фолклорни мелодии карат хора от всякакви възрасти, пол и професии да се разтоварят от напрегнатия делник, потропвайки кръшни хора.

След ежедневното стоене пред компютъра всеки човек и особено дамите имат нужда от малко раздвижване във фитнес залата, залата за аеробика или танци.
В последната година, година и половина все повече и повече хора от всякаква възраст се насочват към залите за народни танци. Има групи както за съвсем начинаещи, така и за много напреднали в танцовото изкуство. Там е много весело и забавно. И така между другото овладявайки стъпка по стъпка стотиците български хора и ръченици и многобройните им варианти леко и неусетно се подлагаме на солидно натоварване и изгаряме доста калории.

За повече информация посетихме занимание по народни танци на Виктория Керин (позната ни от Star academy), която води курсове по народни хора в Читалище “Средец” в ж.к. Хиподрума и в зала МД Спорт, на стадион “Васил Левски”.
Тя сподели с нас , че нейните групи се посещават от хора на всякаква възраст, разбира се повече са жените, но има и доста мъже. В самото начало всички начинаещи се стряскат, че наглед лесните хора изискват толкова голямо физическо натоварване и умения. След няколко урока всичко си идва на мястото, нужно е само много желание и добро настроение. Облеклото също е свободно, просто трябва да се чувствате леко и удобно, с обувките също.
Оказва се, че народните танци са изкуство и забавление, което увлича и дори води до пристрастяване.

Ако и Вие имате желание да се включите, можете да го направите без никакви притеснения, като направо посетите часовете. Ето и кога се провеждат те:Читалище Средец: сряда – 20.30ч., неделя – 18.30ч.
МД Спорт,стадион „Васил Левски” – петък - 18ч., неделя – 17ч., а вече има и специален час за съвсем начинаещите - в събота от 17ч.

За повече информация можете да се обадите на телефон 952-29-70 или 0889 41 33 78 за ч-ще Средец, и на 930 07 42 или 0898 577 166 за МД Спорт.


Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
fgk ( преди 11 години )
az hodq v tancova narodna 6kola "graovo" v grad Pernik. trenirame dva pati v sedmicata i taksata e 15lv na mesec
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
jojo ( преди 11 години )
Аз ходя в читалище Средец и на час е по 4 лв., а картата за 1 месец по 2 пъти седмично е 26 лв. на стадиона часът е по 5 лв., а за карта не знам. Ама е много весело така, че пробвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Шегобийчко ( преди 11 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
polia ( преди 11 години )
kolko pari e kursa za nachinaeshti po narodni tanci?mnogo iskam da hodia,no ako niakoi me orientira za cenite 6te e super!mersi!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар