Една трета от хората практикуват зелен начин на живот

13.11.2007г. / 10 20ч.
Аз жената
Една трета от хората практикуват зелен начин на живот

Според представителното проучване на обществените нагласи по темите за опазване на природата в България и за степента на възприемане на зеления начин на живот сред различните обществени групи само 38.9% от хората събират отпадъците разделно, 39.7% използват енергоспестяващи крушки и уреди и избягват ползването на полиетиленови торбички за пазар, като си носят свои платнени. Колоездачите са само 22.8%. Като общ резултат може да се отбележи, че по-малко от една трета сред анкетираните са отбелязали, че практикуват във всекидневието си форми на зелен начин на живот.

Проучването е по поръчка на Българска фондация Биоразнообразие, екип от Института по социология при БАН с ръководител Румяна Стоилова, като в периода 15.10 – 26.10.2007 г. са анкетирани 1000 души в цялата страна.

Когато купуват хранителни продукти 46.5% от запитаните се интересуват от това дали са биологични. Същият дял – 45.8% – отговарят, че не се интересуват от биологичните храни.

По този въпрос има ясна поляризация на мненията. Сред причините за липсата на интерес към биологичните храни важна роля играе слабото доверие в производителите – 83.8% отговарят, че не вярват на хората, които предлагат продуктите си като биологични храни на пазара.

Най-честият отговор за малкото доверие към търговците е – те мамят с етикета “биопродукт” – 41.6%, няма достатъчно предлагане – 18.2% е мнението по-често изразявано от жителите на малките населени места, много са скъпи – твърдят 15% от анкетираните.

В сравнение с предходни проучвания се установява нарастване на гражданската активност за опазване на природата.

По-важните резултати от изследването са: значимостта на защитата на природата в България е в следния ред – първите три проблема с одобрение от над 90% от анкетираните са – изсичане на горите (98.8), изпускане на язовирите и опасността от приливна вълна (94.7%), презастрояването на Черноморското крайбрежие (92%).

Следващите проблеми са – бездомните кучета и котки (83.7%), презастрояването в курорта Пампорово (79.2%), строежът на минивецове по реките (68.1%), изграждането на Супер Боровец (67.8%), строежът на ски писти в национален парк Пирин (66.4%), проектът за разширяване на ски зона Паничище и навлизането в национален парк “Рила” (62.0%).

Коментирай