Party Time

04.12.2007г. / 11 09ч.
Аз жената
Party Time

В духа на купонджийския декември и природосъобразния начин на живот, в Горичка предлагаме няколко идеи за еко парти.
Вече е декември и във въздуха се носи празнична атмосфера. Поводи за празнуване има много – именни дни, студентския празник, Коледа, Нова Година – празнуваме ги със семейството, с приятелите, с колегите. Изобщо декември си е купонджийски месец.

Празниците са хубаво нещо, спор няма. Проблемът е, че от всички тези партита, купони и събирания остават един куп боклуци, хапваме си боклуци и си подаряваме камари от... не дотам потребни вещи.

Ето малко идеи как да променим едно-две неща.

Поканите
Ако събитието е в приятелски кръг, най-бързото средство за свикване на тайфата е мейлът или телефонът, но пък ако партито е свръх официално и се налага да разпратиш покани, то помисли си за рециклирана хартия.

Редуцирай боклука
Приборите за еднократна употреба са лесен вариант, но не и природосъобразен, затова направо забравяме за тях. Когато има ядене и пиене, хартиените салфетки също хвърчат на поразия. Те обаче могат да се заменят с платнени – това ще направи партито с една идея по-шик.

Рециклирай
Партито може да е не само весело, но и образователно. Тъй като колкото и да се мъчиш да редуцираш боклука, него винаги го има, можеш нагледно да покажеш на гостите чудото на рециклирането. За целта са ти нужни 4 контейнера – жълт, зелен, син и такъв за общ боклук, а можеш да прибавиш и един за компост. В домашни условия не е нужно контейнерите да са точно като истинските, а по-скоро да се асоциират с тях – можеш да използваш кофа, леген, кашон, тенекия, а пък и гостите могат да проявят малко въображение.

Опаковките
Вместо да вземеш например две парчета кашкавал по 250 г, избери една опаковка от 500 г. Така една опаковка по-малко отива на боклука. Плодове и зеленчуци можеш да напазаруваш от пазара вместо от някой магазин, така имаш по-голям избор, а и спестяваш доста найлонови торбички и опаковки. Когато си разменяме подаръци, също отиват доста опаковки – хартия, панделки, различна украса – красиво за малко, боклук за много. Като опаковка за подарък можеш да използваш друга опаковка – кутия от консерва, кашонче, стъклен буркан; друг вариант е да увиеш подаръка в някой шал, покривка или парче плат, което ще може да се използва и при друг повод. Тази година съм решила да подарявам подаръци в пазарски торби от плат – така ще напомня още веднъж на приятелите за битката, която водим с найлоновите торбички.

Храната
По празници започва едно презапасяване с храна, да не би на трапезата да липсва нещо и тъй като храната е нетраен продукт, често голяма част от нея отива на боклука. Направи си сметката колко хора ще има на партито и дали те са толкова ящни за колкото ги мислиш. Ако остане храна, може да я занесеш в някоя кухня за социално слаби или бездомни хора.

Украсата
Балони, шапки, свирки, конфети – всичко това е за еднократна употреба. Красив и устойчив декор може да се получи и с помощта на шишарки, кестени, жълъди, сухи листа, шалове, парчета плат. А ако си от сръчните, можеш да си направиш украса от портокалови обелки. Тук можеш да надникнеш за вдъхновение. Красива и ароматна украса са и портокали декорирани с карамфилови зърна!

За още по-приятна атмосфера, можеш да си направиш свещи от пчелен восък, а ако не си от сръчните или нямаш време, надникни тук. Ако имаш деца или на партито ще има деца, можеш да оставиш украсата на тях, ще се учудиш какви неща могат да сътворят с подръчни средства. Единственото, което се иска от теб, е да им осигуриш материали, с които да развихрят въображението си – кутии от мляко или сок, кенчета, капачки, кофички от кисело мляко, всякакви опаковки, стари списания или картички, цели орехи, бадеми, обелки от портокал. И тъй като децата схващат доста бързо, можеш да използваш тези материали и за да им обясниш кое в кой контейнер трябва да се изхвърли.

Подаръците
За опаковките на подаръците вече стана дума, а сега малко и за самите подаръци. Мисля, че всеки си има шкаф с ненужни подаръци, получени по някакъв повод, но без бъдеще. Вярно, че като е от сърце е най-добре, но често съм се чудила това сърце дали не е могло да вложи и малко мисъл. Няма универсални подаръци, така че не разчитай на сувенирните магазини. За хубави идеи можеш да надникнеш тук, а и в новия “био гайд“на Горичка и Списание “1” (излиза с декемврийския брой).

Вместо да си правите подаръци един на друг, може да се организирате и да дарите средствата за благотворителност, да засадите дръвчета или просто да помогнете на някой. Интересно може да се получи и ако вместо да си разменяте подаръци на партито, всеки донесе вещи, които не ползва или нежелани подаръци, тъй като те може да са от полза за някой друг. Така поредният тостер може да си намери нов дом.

Коледното дръвче
Ако още не си се сдобил с такова, ето малко материал за размисъл. Моят вариант е – всяка година украсявам някое от цветята в къщи... Бенджамина и лимона (като си помисля, че беше малка семчица) са станали по-високи от мен и изпълняват ролята на коледно дръвче.

Източник Gorichka.bg

Коментирай