Темата на сбирката беше “Червеният октомври”, като съвпадението с някои славни исторически годишнини е по-скоро случайно. Идеята беше да се опитат вина, които са се оказали по своему революционни и които са предизвикали (или биха предизвикали) мирогледни изменения във възгледите за червеното вино.
Вината бяха оценени по шестобалната система.
1. Манастирско шушукане, Асеновград, н. р., 3,50 лв.
Наситен рубинен цвят с леко развитие. Слабо интензивен аромат с конфитюрени нюанси. Вкусът е сладникаво парлив с карамелени тонове в завършека. Виното все още е достойно за своята голяма, макар и домашна слава. Оценка: 3,50
2. Мавруд Unique 2005, Памидово, 7 лв.
Наситен и красив интензивен цвят. Пикантен нос с нюанси на червени и черни горски плодове и изпъкващи тонове на дървесина. Вкусът се открива бързо и мощно, но пропада в средата. Завършекът е твърде сух и фенолен, но виното има достойнства. То изглежда е част от една концепция за Мавруда като потенциално революционен сорт, способен да преобрази облика на българското винарство. Оценка: 4
3. Мавруд “Загрей” 2004, 5 лв.
Наситен рубинен цвят с леко развитие. Деликатен нос с нюанси на малина и сухи листа, леко прашен. Вкусът е свеж и приятен с лека острота и прах в завършека. Добро всекидневно вино. Оценка: 4
4. No man’s land 2005, каберне совиньон и мерло, Дамяница, 12,50 лв.
Красив плътен цвят със загатнато развитие. Атрактивен и приятен нос с нюанси на череша (костилка), какао и канела. Балансиран пастелно загладен вкус с приятни плодови и пикантни тонове. Траен и приятен завършек. В това вино са въплътени някои революционни идеи за маркетинга на българското вино. Легендирано е като продукт от една тясна ивица земя, отделяща два културни свята. Оценка: 4.50
5. Tsaritsa, рубин 2002, винпром Асеновград, 25 лв.
Красив наситен цвят с развитие. Атрактивен и интензивен нос с нюанси на зрели червени и черни плодове и сухи листа. Вкусът е плътен и загладен с лека парливост в началото и осезателна сухота в завършека. Дълъг и леко прашен послевкус. Това вино е част от усилието да се провери революционният потенциал на сорта Рубин. Оценка: 4.25
6. Mezzek, каберне совиньон и мавруд 2006, White soil, Katarzina estate, 7,80 лв.
Красив средно интензивен цвят с блясък. Атрактивен, комплексен нос с нюанси на зрял плод (малина, вишна с костилка) и сухи листа. Балансиран и плодово свеж вкус с приятна мекота. Елегантно и плътно сочно тяло. Плавен и продължителен завършек. Това вино е израз на очакванията българските тероари в бъдеще да предизвикват миниатюрни винарски революции. Оценка: 5
7. Енигма, каберне совиньон и мерло 2006, винарна “Малката звезда”,
Харманли, 12 лв.
Наситен рубинен цвят с гланц. Интензивен и властен леко пикантен нос с нюанси на зрели червени и черни плодове. Балансиран и заоблен издължен и кадифено мек вкус с нежен шоколад в завършека. Приятно пикантна нотка в послевкус. Винарна “Малката звезда” е създадена от известен харманлийски стоматолог в съдружие с още двама ентусиасти. Виното показва какво може да се получи, когато зъболекарите се заемат с виноделие. Оценка: 5.25
8. Nuovo Fiore 2007, Nouvello di Toscana, Frescobaldi, 15 лв.
Наситен плътен цвят с леки виолетови нюанси. Типичен нос на младо вино с изразителни плодови нюанси и акцент на йод и орех. Вкусът е свеж със средна дължина и усещане за червени плодове (малина) в завършека. Типично младо вино – един жанр, който продължава да се бори за престиж на българския пазар. Оценка: 3.75