Зимно меню

13.12.2007г. / 09 22ч.
Аз жената
Зимно меню

Зимата е предизвикателство дори за най-издръжливите. Как да я посрещнем и изпратим здрави?
Няма съмнение, че зимата е тeжка за организма. Само в този сезон тялото ни се изправя пред подобна атака от вируси и инфекции; студеният въздух допълнително допринася за всевъзможни болежки; прекомерното ядене и пиене - често на неподходяща храна и напитки, и липсата на слънчева светлина и движение ни товарят допълнително.

Зимата е предизвикателство дори за най-издръжливите. Нищо чудно, че толкова много хора или се разболяват, или се чувстват неразположени по това време на годината. Въпреки това има няколко неща, които могат да ни помогнат като ни направят по-издръжливи на инфекции през зимните месеци.

    * Следвайте правилото на дъгата: опитвайте се да си набавяте колкото се може повече плодове и зеленчуци, във всякакви цветове, всеки ден. По този начин си осигурявате подпомагащи фито-храни (хранителни вещества извлечени от растения), като биофлавоноиди в горските плодове и керсетини в ябълките – два много добри антиоксиданта. Лесен и забавен начин да си набавите допълнителни плодове и зеленчуци е да добавите към менюто си пюрета и сокове, сварени плодове с мюсли или с кисело мляко. Хапвайте различни плодове по време на хранене, вместо да използвате за всичко само моркови и картофи.
    * Използвайте "супер-храни". Просто добавяйте храни като канела, джинджифил и розмарин, или лук и чесън към ястията, които приготвяте. Това ще ви погомне много. Канелата помага за контрола на кръвното налягане - прибавяйте я към задушени ябълки и мюсли за закуска, към печени ябълки за кексове, или поръсвайте капучиното с нея, вместо с какао на прах. Розмаринът има естествено антибактериално действие и е богат на антиоксиданти - добавяйте по няколко стръкчета, когато готвите. Лукът, джинджифилът и чесънът ни помагат да се справим с инфекциите и да намалим възпаленията, поради това са особено важни съставки по това време на годината – те са полезни, когато са сварени или дори изпържени.
    * Изпивайте чаша вода за всяка чаша алкохол или кафе. И алкохолът, и кафето претоварват черния дроб и така намаляват неговите способности да се занимава с други жизненоважни функции. Като се поддържате достатъчно хидратирани, вие помагате на черния си дроб да преработва вредни токсини и отпадъчни вещества. Друг лесен начин е да намалите количеството алкохол. Ако не ви се пие студена вода през зимните месеци, опитайте с топли билкови чайове или просто добавете парче от корен на джинджифил или малко лимонов сок в гореща вода.
    * Използвайте добавки като мултивитамини и минерали (взимайте ги всеки ден, за да избегнете недостиг на полезни хранителни съставки). Също така взимайте допълнително витамин С и цинк, защото и двете вещества играят ключова роля в поддържането на имунната система.
    * Глутаминът е друго нещо, което можете да взимате редовно. Тази аминокиселина е нужна на клетките, за да се делят и развиват. Глутаминът е най-разпространената аминокиселина, намираща се в мускулите – над 60% от мускулите ни са изградени от глутамин! По време на инфекции, наранявания или дори физическа или мисловна преумора, глутаминът започва да се използва с невероятно бързи темпове. Вземането на тази аминокиселина помага на имунната система. Най-богати на глутамин са месата, рибата и яйцата, но тъй като той се губи при готвене, най-ефективният начин да повишите нивото на глутамин е чрез добавки под формата на капсули или прах. Една чаена лъжичка (5 грама) е достатъчна помощ за имунната система през зимата.
    * Алкохолът, захарта и храни съдържащи рафинирано брашно като кексове и бисквити – всичко това пречи на пробиотичните бактерии в храносмилателната система. Ако като милиони други страдате от проблеми с храносмилането, опитайте се да повишите нивата на тази бактерия с помощта на пробиотични добавки. Не хабете пари за „здравословни напитки”, съдържащи живата бактерия, тъй като тези напитки често съдържат твърде много захар, дори повече отколкото в кока-колата. Това компенсира ползите от добрите бактерии. Много по–добре е да вземете добавки с високо качество и да се храните добре. Стресът и контрацептивите, изчерпват тази бактерия, така че добавките са особено важни за всеки, който влиза в тази категория.
    * Приложете правилото 80:20! Практикувайте малко умереност през повечето време, а после се наслаждавайте на любимите си храни и напитки с чиста съвест. Ако начинът ви на хранене е добър, ще можете да си позволявате това доста често, без отрицателни за здравето ефекти.

Източник: Natural & Organic
Предоставено от Gorichka.bg

Коментирай