Здрава конкуренция

17.01.2008г. / 08 52ч.
Аз жената
Здрава конкуренция

Търговията с почистващи препарати е един от най-преуспяващите и печеливши бизнеси в днешно време. Тенденцията е еко продуктите в тази сфера да стават все по-популярни.
Естествено марките, които се борят за свое запазено място под мивката на всяко домакинство, са безброй. През последните две години обаче сред тях постепенно, но сигурно се настаняват и налагат все повече марки, които са зелени, безопасни и ефективни. Те се открояват с това, че са нетоксични, биоразградими и са направени от възобновими източници, а не от петрол. Тенденцията е еко продуктите в тази сфера не само да нарастват като брой, но и да принудят конкурентите си – конвенционалните марки също да започнат да се съобразяват със зелените правила.

Причините за тази еко вълна – необичайна за обичайно токсичния свят на битовата химия, са комплексни.

Сигурен движещ мотив е все по-доброто обществено разбиране на вредните последици от “почистващите” препарати върху здравето и околната среда и последващите регулации. До скоро от общо 17,000 петролохимикала, използвани в битовата химия, едва 30% бяха изследвани за странични ефекти върху човешкото здраве и природата. От 1 юни 2007 г. обаче в Европейския съюз влезе в сила правилник за химикалите и тяхната безопасна употреба – т. нар. REACH.

С тази регулация стартира подробното изследване за безопасност на всички широко използвани химикали. Предвижда се и задължително регистриране, оценка, оторизация и ограничаване на химичните субстанции. Целта на REACH е да подобри защитата на човешкото здраве и природата чрез по-добро и преждевременно идентифициране на свойствата на химикалите. В същото време законът стимулира иновациите и конкурентността на химичната индустрия в Съюза. Ползите от правната норма на REACH тепърва предстоят с постепенното изследване и регулиране на все повече химикали.

REACH изисква и по-голяма отговорност от страна на индустрията, която вече трябва да предвижда рисковете от химикалите и да осигурява информация за безопасността на съставките на продукта. Производителите и вносителите са длъжни да събират информация за свойствата на използваните от тях химикали, което да позволява и безопасната им употреба, както и да регистрират тези проучвания в централната база данни на Европейската агенция за химикалите в Хелзинки (координира цялата информация и я прави достъпна за обществеността). REACH призовава за заместване на най-опасните химикали, когато са на лице подходящи заместители.

Друг основен индикатор е нарастващият стремеж към здравословен начин на живот. Подсилен и от бума на хронични заболявания, които вече са извън контрол (алергиите и астмата достигнаха ниво на епидемия), както и от цените на здравните услуги. Тази тенденция прави превантивната грижа за здравето добро и предпочитано решение. В днешно време почти всяка реклама, насочена към консуматора, твърди, че е здравословен продукт.

Друг икономически мотив – обикновените почистващи и перилни агенти се правят от суровини, добити от петрол. Всеизвестен факт е, че това е невъзобновим източник, който на практика е пред изчерпване. Това естествено качва много цената му (100$ на барел от тази година) и позволява сериозни спекулации. През последното десетилетие се очакваше, че ценовият скок ще подтикне бизнеса да търси алтернатива. От друга страна зелените алтернативи на препаратите, като Ecover и Seventh Generation (основните и най-утвърдени ветерани в този бизнес) използват суровини на растителна или минерална основа. Те са биоразградими, неизчерпаеми и възобновими, а това дава широко поле от възможности.

Може би най-важната движеща сила за този прираст на еко битова химия е очертаващата се реалност, в която отговорните бизнеси превъзхождат финансово по-малко отговорните си конкуренти. Или с други думи зеленият бизнес е печелившата карта на бъдещето, на която залагат предприемчивите. В подкрепа на тази теза идва и докладът на Goldman Sachs от юли 2007 г. и едно от заключенията там, че компаниите, считани за лидери в политиката си спрямо околната среда, както и в социално отношение, водят и на стоковия пазар средно с 25%.

Тези промени карат най-различни мултинационални компании да предприемат неща, немислими за тях само преди няколко години. Това е обнадеждаващ сигнал за световния преход, който не се изразява само в отделни изолирани инициативи и символични действия, а е реална и систематична промяна, в която бизнесът действа устойчиво.

Като конкретно доказателство идва фактът, че основни брандове за перилни и почистващи препарати се надпреварват да съобщават за обновления, демонстриращи устойчивост на продуктите им. Тук не става дума за утвърдените зелени марки в бранша. Една от най-големите компании за перилни препарати Ariel обяви кампанията "Do a Good Turn", в която призова клиентите си да перат дрехите си на 30 градуса, както и за други идеи как да спестят енергия и пари. Основният й конкурент Lenor пък излезе със серия от билбордове, които убеждават, че ако всеки използва концентрирана перилна течност това би елиминирало 14,000 камиона от пътищата (каквото и да означава това). За сега, въпреки агитациите към спестяване на енергия, нито Ариел, нито Ленор засягат темата за отпечатъка от химикалите в техните продукти... засега.

Този зелен тренд подхванаха и марки като Tide, Gain, Era и Dreft, които от скоро започнаха да концентрират перилните си формули. Спестяват вода – безценен и изчерпаем природен ресурс, спестяват място при транспортирането на стоките си, спестяват ресурс за опаковане, както и солидна доза емисии CO2. Обясненията са прозаични – натискът заради повишените цени на суровини за опаковки, например, но важен е ефектът.

За тези промени в mainstream политиката съществено помогна инициативата на веригата Wal-Mart, която е принципно с устойчива политика и която наскоро обяви, че до май 2008 г. ще продава само концентрат на перилните препарати във всичките си магазини в Америка. Дори се зарече (и се оказа права в последствие), че ще стане катализатор на тази трансформация като цяло в търговията на едро, спестяващо много природни ресурси. “Хората очакват бизнесите да се обединят и да работят заедно за разрешаването на големите предизвикателства пред света. Това, което ние правим е, че убеждаваме доставчиците в нашите магазини да извадят водата – един от най-ценните ни природни ресурси – от перилната течност. Не искаме нашите клиенти да избират между продукт, който могат да си позволят и устойчив продукт,” се казва в съобщението им. Очакванията са тази политика да спести повече от 400 милиона галона вода.

От Gorichka.bg

Коментирай