Снежната кралица и ние

22.01.2008г. / 10 01ч.
Вергиния Генова
Снежната кралица и ние

Все по-рядко имаме възможност да видим Зимата в истинската й красота и прелест. Обаче все по-често се сблъскваме с проблемите свързани със снега, студа и сивотата. А именно по готовността да посрещне Зимата и да се справи с нея, много точно може да се установи степента на развитие на едно общество.

От доста време теоретично България се намира все в умерено континенталния климатичен пояс, а границите й не са се променили и с метър, но затова пък вече може да се спори дали в климатично отношение не се е пренесла по на юг. Зимите всяка изминала година са все по-безснежни, все по-топли и все по-мъгливи. Но пък зимните проблеми си остават все същите. Дори и 20-сантиметров сняг за нас е равносилно на природно бедствие. Винаги ни се случва снега да завали януари и то за кратко, но все така става, че фирмите и хората, които отговарят за чистотата все не са готови в сюблимния момент. И докато се карат и обвиняват един друг чия е била отговорността по поддръжката, то снегът взел, че се разтопил.

Интересен беше резултатът от анкетата на тази тема. Пуснахме я точно когато заваля първият и единствен до момента голям сняг за тази зима. В началото повечето маркирани отговори асоциираха зимата с непочистени от снега улици и тротоари, както и с проблемите породени от градския транспорт.

Когато виелиците утихнаха и снегът се постопи, започнаха да преобладават отговорите, които посочват зимата като красив сезон. А с преполовяването на януари, рязко скочи процентът на онези, които вече очакват пролетта. За първи път наблюдаваме такива драстични скокове и спадове в процентите. В началото почти половината от гласовете бяха в полза на това, че свързват зимата с проблеми с транспорта, след което основно преобладаваха проблемите с непочистения сняг.

В крайна сметка в края на анкетата конфигурацията на процентите е вече следната:
35.26 % красив сезон,
10.5 % по-високи сметки за отопление,
4.95 % време за планински туризъм,
17.81 % непочистени от снега улици и тротоари,
3.77 % проблеми с транспорта,
6.01 % време за обличане на палто,
21.7 % очакване на пролетта.

Само 10.5 % са стреснати от по-високи сметки за отопление, както и само на 6.01 % им прави впечатление, че трябва да се навличат повече и по-топло.

Интересно е, че хората, за които зимата е време за планински туризъм са само 4.95% и през цялото време той си оставаше около тази стойност. Това е много тъжна статистика, защото показва, че голяма част от българите въобще не могат да се насладят на истинската зимна красота. Затова и е шокиращо, че в края на периода цели 35.26% са определили зимата като красив сезон. Лично аз се чудя как са успели да я оценят като такъв, като в градовете зимата няма възможност да покаже пухкавата си бяла пелерина в ослепителната си чистота и блясък? Та този процент най-вероятно се дължи или на добрите спомени от снежни зими, или на хубавите романтични Коледни филмчета, развиващи се всред феерия от снежинки или на незамръзващия български оптимизъм.

Женените хора са по-щастливи от неженените?

Коментирай