Българските традиции в старите изби

28.01.2008г. / 08 21ч.
Аз жената
Българските традиции в старите изби

Легендата разказва, че именно хаджи Драган, знатен добруджанец, е пренесъл в София архитектурата на чорбаджийските къщи от четирите краища на България. Това се случило отдавна, но споменът е възстановен живописно в познатия ни комплекс “Хаджидрагановите къщи”.
Традицията продължава и в новооткрития ресторант “Хаджидрагановите изби”.

На входа на улица “Христо Белчев” 18 само дни преди Коледа паркира колела истинска шарена каручка. Както подсказва и името, в заведението е пресъздадена обстановката на стара чорбаджийска изба. Преддверието е украсено с менци, носии и стари предмети, някога принадлежали на знатните български домове. Към основното помещение, което подобаващо се е сгушило на подземното ниво, води пищно украсена стълба. Предвидено е до няколко месеца да бъде отворена още една зала на приземния етаж, както и градина във вътрешния двор, а до момента седящите места са общо 95.

Темата за виното е интерпретирана в почти всеки елемент на интериора – колоните, както и цяла стена са “тапицирани” в бъчви, а в едно от сепаретата уникална дърворезба преразказва историята на лозята от древна Месопотамия до наши дни. Столовете, менюто и дори салфетниците са във формата на буренца, а осветлението над масите е разположено в истински ведра и медни менци. Естествено, колекцията от вина е внушителна и включва единствено най-отбрани екземпляри с български етикет.

В Избите готвят типично българска национална кухня с ястия, приготвени на плоча, пещ и жар, с които всеки българин може да се гордее. Рецептите са от стари автентични книги. Няма да сгрешите, ако опитате някоя от чорбаджийските салати, а за най-гладните препоръчваме джюлбастия в керемида (крехки джоланчета от свинско на шайби, поднесени със сос и картофи на жар). Най-ефектен, разбира се, е специалитетът цяло пиле в яйце по хаджийски – пече се в глинено гърне, а приготовлението му отнема 180 минути, затова е необходимо да си направите заявка предварително. Подготвя се и обедно меню с няколко вида супи и вкусни готвени ястия.

Българските народни песни изпълнявани на живо всяка вечер ще напомнят за нашите корени.

Хаджидрагановите изби е на “Христо Белчев” 18 и работи всеки ден от 11:30 до 02:00,
Телефон за резервации: 981 81 48
www.izbite.com

Вижте повече от заведението

Коментирай