Програма на Чешкия център за март 2008 г.

18.02.2008г. / 10 58ч.
Аз жената
Програма на Чешкия център за март 2008 г.

Програма на Чешкия център за март 2008 г.

Продължава изложбата: “Автопортрет” – Мариeла Гемишева
Проектът представлява изследване на специфични състояния и нюанси на една творческа индивидуалност чрез фотография.
Протича като акция във фотосеанс, режисиран и изпълнен от автора в непосредствено партньорство с “документиращия” фотограф Александър Нишков. Резултатът ще бъде представен в пространството на Чешкия културен център под формата на изложба (фотоинсталация).
Мариела Гемишева, моден дизайнер, е абсолвентка на Академията за архитектура, дизайн и изкуства в Прага (VSUP, PRAHA), доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, носител на две “златни игли” от Българската Академия за мода.
до 15. III. 2008 г., Галерията на ЧЦ

Вера Стухелова – “Лично пространство”
След успешното си представяне в Галерията на Чешкия културен център в София, фотоизложбата ще бъде показана в Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил.
Изложбата обхваща подбор фотографии от шест цикъла на авторката: “Писма” (2004-2007), “Фото илюстрации” (2004-2007), “Интимност” (2005-2007), “Сън” (2005), “Лично пространство” (2003), “Жени” (2005-2006).
Откриване: 4. III, 17.30 ч., Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора”, Кюстендил
5. III. – 4. IV. 2008 г.

Константин Иречек
Документалната изложба за видния чешки политик, дипломат и историк беше изложена през ноември миналата г. в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София. Интересната експозиция сега гостува на Историческия музей в Перник.
Константин Иречек има големи заслуги за организирането на учебното дело в България, за създаването на редица културни институти и за опазването на българската старина. С написването на своята “История на българите” си създава името на голям познавач на балканската история.
Изложбата е подготвена от Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство във Варна с автор доц. д-р Константин Трошев, техническо изпълнение – Бранимир Пулев. Материалите са предоставени от Научния архив на БАН, Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” – Варна и Областна библиотека в гр. Високе Мито (Чехия).
до 14. III., Исторически музей, Перник

София филм фест 2008
Всяка година Чешкият културен център в София взима активно участие в международния филмов фестивал София Филм Фест (СФФ). Важно място в тазгодишната програма заема прегледа от документални филми на чешкия режисьор, оператор и сценарист Мирослав Янек. Освен тях зрителите ще могат да видят и най-новия игрален филм на Ян Сверак “Бутилки за връщане” (Empties). В рамките на фестивала ще бъдат организирани срещи – Sofia Meetings – със известни режисьори и продуценти, в това число и чешки филмови творци, които ще се провеждат в ЧЦ София.
6-16. III, София

Документалните филми на Мирослав Янек
Мирослав Янек е чешки документален режисьор, оператор и монтажист. В периода 1969-1979 г. заснема 40 късометражни филма в тогавашната Чехословакия, а от 1980 г. работи в САЩ, където освен че прави около десет авторски самостоятелни филма (“Visitor”, “Heroes”, “Little City in Space”, “Now I lay me”), монтира и известните творби на Годфри Реджио – “Поуакатси” и “Анима Мунди”. От 1993 г. работи към Чешката телевизия, за която прави едночасови документални филми, които печелят редица награди. Сред по-известните от тях са: “Невиждани” (The Unseen), “Хамса, аз съм” (Hamsa,I Am), “Борба за живот” (Battle for Life) и други.
В рамките на прегледа от документални филми ще бъдат показани 4 заглавия: “НЕВИЖДАНИ” ("NESPATRENE") – ЧР, 2007 г., 53 мин., реж. Мирослав Янек
Документален филм за незрящи деца, които запечатват своя околен свят с помощта на фотоапарат.
10. III., 19.00 ч., ЧЦ

“Хачипе” (“Chacipe”) – ЧР, 2005 г., 58 мин., реж. Мирослав Янек
Под формата на игра Мирослав Янек се включва в ежедневието на детски дом. По време на снимките децата играят ролята на партньори – учат се да боравят с камерата и сами заснемат пространството, в което живеят.
11. III., 19.00 ч., ЧЦ

“Борба за живот” ("BITVA O ZIVOT") – ЧР, 2000 г., 88 мин., реж. Мирослав Янек, Вит Яначек, Роман Вавра
Пълнометражен документален филм на трима оригинални режисьори, в който се разказва за съдбите и традициите на хората, живеещи в планинско селце в Чехия.
12. III., 19.00 ч., ЧЦ

“Верка” (“Vierka”) – ЧР, 2005 г., 75 мин., реж. Мирослав Янек
Среща на певицата Ида Келарова с младо момиче от ромски произход, чиито певчески талант оставя всички, които я чуят в захлас. Стремеж за хармонично съжителство и истини, чиито скрити, често непризнати сили определят и обуславят различните представи за пътищата на живота.
1 III.3., 19.00 ч., ЧЦ

Прожекциите ще бъдат в присъствието на автора, в дните 10 – 13 март от 19.00 часа в Чешкия културен център.

СФФ: “Бутилки за връщане” (EMPTIES)
реж. Ян Сверак, сценарий: Зденек Сверак, 2007 г., 95 мин.
в главните роли: Зденек Сверак, Даниела Коларжова, Татяна Вилхелмова, Иржи Махачек и др.
Главният герой във филма Йозеф Ткалоун е бивш учител. Той окончателно решава да напусне учениците си, но определено не може да се примири с ролята на пенсионер, прекарващ времето си на пейка в парка. Ткалоун е изпълнен с енергия, с идеи и с момчешки копнежи и няма намерение да остарее в бездействие. Напук на противопоставящата му се съпруга Елишка, която със сарказъм коментира всяко негово действие, той приема предложението за работа в малък супермаркет, като изкупвач на шишета. Малкото пространство, където се срещат шишета с шишета и хора с хора, се превръща в самобитен микросвят пълен с трагикомични съдби.
Режисираните от Ткалоун ситуации често получават гротескна окраска. Но дали той ще остане само безучастен свидетел?
17. III., Дом на киното

Иржи Стах – “Natura Magica”
Цикъл творби на пражкия фотограф Иржи Стах – носител на отличието “Личност на чешката фотография 2006”. Фотографиите са включени и в едноименната книга “Natura Magica”, която излиза през 2006 г., издателство “Galerie Novy Svet”.
Иржи Стах учи в Средното профилиранo училище по графика, когато за първи път – в килера на жилището, в което живее – промива първите си снимки. След много житейски перипети успява да завърши пражката филмова академия, катедра “Творческа фотография”. Той е талант, който дълго премисля и подготвя своите необикновено въздействащи фотографии. Разчита на дълбоките си познания при използването на фотографската техника и на забележителното владеене на всеобщото културно пространство.
Неговите творби са познати най-вече на тесния кръг от професионалисти, тъй като той не държи, както сам казва, на “популярност на всяка цена”...
Това е изложба, която ме принуди да се замисля дали фотографията наистина заснема това, което първоначално е било конкретен осезаем предмет.
Тук всъщност е изобразен един изцяло оригинален, дори донякъде мистичен свят. Фотография на някакво животно. При по-внимателно заглеждане, обаче започват да се открояват неподозирани детайли – конструкциики, или само елементи, части от растение, тъкан или може би пера? Всичко е съвършено свързано. Разпознава се загатната лежаща фигура, или може би това е полъх от дим, който дава тази илюзия.
Плодовете и зеленчуците живеят свой собствен, за нас до този момент скрит, живот. Живот пълен с движение, докосване и страст.
(Хелена Ржержабкова, художник-приложник)
Откриване: 18. III., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ
19. III – 20. IV. 2008 г.

Концерт “Из Новия свят”
В първата част от програмата известният български пианист и композитор Любомир Денев ще изпълни джаз версии на авторски и класически клавирни пиеси (Дворжак, Хендел, Шопен, Скрябин, Дебюси). Любомир Денев е създал музиката за много театрални постановки, филми и мюзикъли. Често концертира и прави записи като гост-диригент и джаз-пианист у нас и в чужбина.
Концертът ще продължи с рецитала на “Basso Moderno Duo” (САЩ) – Алан фон Шенкъл, контрабас и Кристин Уйлямс, пиано. Изпълнителите се славят с необикновено виртуозен и индивидуален стил. Специално за тях композитори от 37 страни са написали повече от сто произведения за пиано и контрабас. Дуото ще представи на своята публика популярни съвременни творби от цял свят (Лари Бел, Ли Хойби, Йоко Оно и др.).
За първи път в Чешкия център ще прозвучат “Funky Talking” от Любомир Денев и “From a Lake of Honey” от Betty Beath.
19. III., 19.30 ч., ЧЦ

Осмиците в чешката история
Заключителна лекция от цикъла лекции “Страници от чешката история”, водени от доц. Искра Баева – преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Исторически факултет.
В сътрудничество със земляческото дружество. 25. III., 19.00 ч., Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”

Оранжев четвъртък в лилав салон
6. III., 21.00 ч., Михаил Йосифов – Проект с участието на Андрония Попова
Андрония Попова – глас
Михаил Йосифов – тромпет
Милен Кукошаров – пиано
Мартин Дойкин – контрабас
Димитър Димитров – барабани

13. III., 21.00 ч., “Maginas-Salchev”
Петър Салчев – вокал
Костас Магинас – китара
Вагелис Контополус – контрабас
Пътищата им на известни, талантливи и доказали се млади артисти, всеки един в своята държава, се пресичат преди повече от пет години. Ако на пръв поглед звукът от дуета китара и глас ви се струва леко клиширан и предизвикващ асоциации със звучността на кънтри музиката, съвременен мелодичен рок или обикновена интерпретация на популярни джазови теми, нищо подобно, защото музиката на Петър Салчев и Костас Магинас е изключително витална, отворена, интуитивна, раждаща се на сцената.
Естественият връх в тяхното музикално сътрудничество е предстоящото представяне на музикалния проект, записан на компактдиск и продуциран от музикалната компания от Солун ANOKATO.
Като гост музикант в проекта участва Вагелис Контополус-контрабас.

20. III., 21.00 ч., гостува “Petr Zelenka Quartet”
Петър Зеленка – китара
Марцел Барта – саксофон
Яромир Хонзак – контрабас
Томаш Хобзек – ударни инструменти
Репертоарът на “Petr Zelenka Quartet” се състои преди всичко от авторски композиции, инспирирани от съвременния джаз, класическа и популярна музика.
Творбите им са силно повлияни също и от фолклора (моравски, скандинавски, арабски), както и от индийските класически мотиви.
“Мисля, че новите течения в джаза възникват винаги с асимилирането на нещо, което преди това не е принадлежало към него. Нещо, което е извън рамката на джаз традицията, но което е ново и пълно с възможности” – казва Петър Зеленка за своята музика и още: “Музикантите, с които свиря са истински професионалисти, особено Яромир Хонзак, с когото работя вече десет години. Другите двама колеги са от по-новата генерация и придават на музиката необходимата искра, но те също са с голям опит и са много търсени от професионалните музиканти (групите “Organic Quartet”, “Vertig”...).

27. III.. 21.00 ч., “Васил Пармаков Квартет”
Васил Пармаков – пиано
Борис Петров – саксофон
Мартин Дойкин – бас
Димитър Димитров – ударни инструменти (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

Коментирай