Първата онлайн литургия в България

18.02.2008г. / 12 39ч.
Аз жената
Първата онлайн литургия в България

Първата литургия, предавана от български храм към интернет, е била гледана на живо вчера от повече от 1000 потребители, съобщиха от Пловдивската митрополия. Архиерейското богослужение в църквата “Света Богородица” в Стария Пловдив, възглавено от владиката Николай, продължи два часа и половина и бе предавано от четири камери чрез видеопортала www.plovdivlive.com. На този адрес и днес можеше да се проследи предаването.

Идеята проповедите да се излъчват в интернет е на 38-годишния пловдивски митрополит, а първата й реализация съвпадна с навършването на една година от херотонията му. “Важно е Божието слово да стигне дори до тези, които живеят предимно в глобалната мрежа”, казва дядо Николай. Така той отговори на критиците на революционния за Българската православна църква акт, които смятат, че камерите нарушават духовното уединение на молещите се в храма.

Идеята на митрополита е всяка неделя да има онлайн излъчвания на литургии от различни църкви в епархията, които имат връзка с интернет. Той я лансира преди 2 месеца за пръв път в студиото на Дарик радио – Пловдив като водещ на предколедната радиопрограма. Тогава владиката посочи, че църквата трябва да използва високите технологии за духовната просвета на младите и обяви намерение в бъдеще да прави църковно радио и телевизия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ginka ( преди 11 години )