Животните в зоопарка във Варна имат нужда от помощ

20.02.2008г. / 11 17ч.
Аз жената
Животните в зоопарка във Варна имат нужда от помощ

С приятелката ми преди две години направихме “кампания” с цел финансиране на варненската зоологическа градина, за да се оправи положението на животните. Кампанията не пожъна никакъв успех. Първоначално обяснявахме специално за сакатия тигър, като описвахме предимно неговото окаяно състояние. Направихме галерия със снимки и заснехме видео клип. Впоследствие допълнихме и всички останали животни, защото цялата зоологическа градина има нужда от помощ... Положението на тигъра... Защо ли? Защото положението е наистина лошо. Ако на някой му се струва нормално, то значи не е влизал в истинска зоологическа градина, където на всяко животно е предоставено нужното пространство да не се чувства затворено, околната среда е максимално озеленена и направена според естествената му такава, бива хранено със специални и подходящи храни, отговарящи на диетата му и прочие.

Всеки човек има възможност да въздейства върху начина си на живот, но животните в плен зависят изцяло от нас и ако ние не положим усилие да им помогнем... кой тогава? А това, че зоологическата градина във Варна е българска, а не германска или английска не значи, че животните ни имат по-малко права или че животът им в тези условия е допустим.

Какво стана все пак? Писахме до чуждестранни (и една! наша) организации, но повечето отговориха, че нямат никакви правомощия тук. Една отвърна, че ако можем да го депортираме те ще го настанят в резерват в САЩ. Друга обеща да изпрати представители да огледат, но това така и не се състоя. Накратко - нищо не стана!

Сега, през февруари 2008 решихме отново да опитаме. България от една година е член на Европейския Съюз и предполагаме, че с това вървят и някакви закони и наредби, които да помогнат за крайната цел! Този път се обръщаме не персонално, а с отворено писмо към 4 пъти повече организации, както и към чужди и български медии. Писахме на: AFA-Bulgaria, ANIMAL AID, Animal Concern, Animal Defenders International, Animal Rights Coalition, и още много-много други.

Изпратихме им на английски официално писмо (организацията WSPA UK ни предостави примерна бланка).

Отворено писмо: Животните във варненската зоологическа градина имат нужда от помощ!

Уважаеми Господине/Госпожо,
След посещение във въпросната зоологическа градина имаме сериозни опасения за благосъстоянието на животните, които видяхме. Настоятелно Ви молим да разследвате състоянието на животните там.

Нашите притеснения се основават на следното:
Състоянието на всички животни от 1990 насам е лошо. Клетката на маймуните е много малка, направена от бетон, без никаква растителност. Състоянието на малките бозайници е същото – клетките са около 2 кв.м и са изцяло бетонни, липсват предмети и среда, която да ги стимулира по какъвто и да е начин. Хищниците изглеждат ужасно – малки и много мръсни клетки, всичко е от бетон без никаква растителност, храната представлява някакви съмнително изглеждащи буци кайма. Вижда се абсолютна липса на емоции и реакции - всички животни изглеждат депресирани, незаинтересовани и донякъде неадекватни.
Наскоро зоологическата градина направи промени като смени железните решетки на тревопасните животни с дървени – и това е първото нещо, което правят от години. Да не споменаваме, че сега тази част от зоологическата градина изглежда като строителна площадка с цялата тази мръсотия и кал, която явно няма кой да изчисти.

Име на зоологическата градина: Варненска зоологическа градина
Адрес: Варненска зоологическа градина, Морска градина, Варна, България
Варненската зоологическа градина е собственост на Община Варна:
Дата на посещение: 15 февруари 2008

Допълнителни неща, които Ни притесняват:
Там се намира и един сакат тигър, който бива гледан в много лоши условия. Триъгълната му клетка е едва около 20 кв.м (или по-малко) и е направена от чист бетон - няма абсолютно никаква растителност! Целият под е замърсен с изпражненията и урината му, а на всичко отгоре му хвърлят буците кайма върху това. Животното трябва да ходи върху тях и се усеща добре неприятната миризма от непочистваната клетка. Тигърът има и нещо като подслон в стената, който изглежда доста малък и тесен. Определено се нуждае от повече място, растителност, по-добра храна и повече внимание.

Благосъстоянието на тези животни е сериозно нарушено и не трябва да се позволява ситуацията да продължава. Ако тази зоологическа градина е член на Вашата организация, бихме Ви препоръчали да им обърнете повече внимание, за да се подобрят условията. Ако тя не е ваш член, бихме Ви предложили в най-скоро време да разследвате случая и или да им предложите партньорство с Вашата организация с цел подобряване на стандарта на живот и благосъстояние, или да направите нужните публични изявления, за да бъде затворена зоологическата градина.
от Lirex

Още информация и подробности: http://nolimit.cult.bg/presscenter/?p=504

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Една ( преди 11 години )
Ходихме миналия месец в тази зоологическа градина. Не очаквах и не бях се замисляла за животните от тази гледна точка, но наистина това беше една много тъжна картина. Маймунките седяха и гледаха примирено, тигърът докуцука и пак се прибра, лъвовете лежаха безучастно, а чайките кълвяха нахвърляното наоколо месо. И понеже съм много чувствителна и емоционална, не издържах и сълзите закапаха по лицето ми. Приятелят ми забеляза и започна да ме утешава. Обеща и говори с неговия брат, който е в Лондон и има познати в Лондонския зоопарк. Надявам се да има положително развитие на този проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
simona ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
ale ( преди 11 години )
ako na nqkoi 4ovek ima nujda ot pomo6t vednaga 6te mu bude prodostaveno no 6tom se otnasq za 6ivotnite da mrut taka li na toq svqt vsi4ki jivi su6testva sa vajni taka 4e trqbva da se pomaga na vsi4ki a ne samo na horata!!!!!! taka 4e br na 4oveka koito e pisal taq statiq mn e hubava i vqrna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Marieta ( преди 11 години )
Pravi ste, nikade po sveta ne sa6testvyva tova koeto si imame v Bulgaria. Nikoga ne sam obichala da hodq po zoologi4eski gradini i za6to li? Cqlata tazi mizeriq mi idva v mnojko.4ydq se kak moje da sme tolkova neblagodarni kam prirodata...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Изпитвам голяма болка когато чета това и се питам винаги ,що за народ сме ние българите.Унищожават поголовно всичко наред ,а ние болшинството гледаме равнодушно и апатично, незаинтересовано и безралично /освен ако не сме лично засегнати/.Трябва да дойде някой отвън ,за да алармира за даден проблем, както децата от Могилино, за да се стреснат нашите власти и общество .Отдавна не водя децата си в зоологическа градина именно поради същата причина, в такова състояние са почти всички зоокътове в нашата страна , а варненският кмет + супер луксозен мерцедес = ? Къде ще му останат пари за някакви си животни и то от зоологическа градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар