Изложба “Жени рисуват голо мъжко тяло”

04.03.2008г. / 14 23ч.
Аз жената
Изложба “Жени рисуват голо мъжко тяло”

Изложбата “Жени рисуват голо мъжко тяло” в галерия “Арт Муза” е посветена на 8 март и е провокация на традиционната представа за темата “Голо тяло” в изкуството преимуществено в неговия женски вариант изпълняван главно от мъже художници.

Преди 8 години кураторът на настоящата изложба Николинка Климукова показа своята версия по темата под мотото “Преклонение пред идола” в залите на Националния исторически музей. Тогава третираше проблема за отношението на мъжете към женското тяло., а сега извежда на следващ етап своите търсения и преобръща гледната точка – обект на съзерцание е силният пол, а за участие са поканени само жени. Идеята са прегърнали 8 авторки от средното и младото поколение.

Милкана Конов живее и твори от 8 години в Германия и изпраща специално създадените за изложбата 4 колажа с романтичен поглед към отношенията между мъжа и жената. Младенка Ланджева, Марияна Кънева и Анна Росинова показват за пръв път етюдните и рисунъчните си търсения към голото мъжко тяло като особен интерес представлява творбата на Анна Росинова, вдъхновена от своя учител Андрей Даниел. Мария Пижова от години има афинитет към темата за човешкото тяло и “Рая” с Адам и Ева и го интерпретира в дърворезбени пластики. Вера Балбжиева търси баланса между философското и плътското начало в живота. Ивон Кючукова гледа на голото тяло с очите на детето на XI век, готово да реагира и коментира образно всяко предизвикателство. Никол Клим със средствата на фотографията репликира на прочутата “Гола” и “облечена маха” на Фр. Гоя със своите “Голият” и “Облеченият мъж” от позициите на нашата съвременност и равнопоставеността между половете.

Идеята на настоящата експозиция изразява представата за човешкото тяло като съвършено и създадено по Божие подобие. Голотата е естественото състояние на човека преди грехопадението. Голо или облечено, мъжко или женско, то е вдъхновявало през вековете творците. Не е въпросът в голотата, а в отношението към него! И на една ябълка можем да погледнем консуматорски или да я издигнем на пиедестала на обект на художествено претворяване, вдъхновение, дори извор на философски разсъждения.

Изложбата ще се открие на 04. III. 2008 г. от 18 ч. с музикални изпълнения на пиано на доц. Анна Тошкова и Ивон и Васил Кючукови и ще продължи до 19 март в столичната галерия “Арт Муза”, София, ул. “11 август” 23, раб. време: 11:00 – 18:00

Коментирай