Младежкият оркестър на ЕС в София

13.03.2008г. / 14 27ч.
Аз жената
Младежкият оркестър на ЕС в София

110 от най-талантливите млади музиканти от всички страни-членки на Европейския съюз ще свирят за първи път у нас в зала “България” в първия ден от пролетта на 2008 г. Концертът на Младежкия оркестър на Европейския съюз е на 22 март от 11 часа в зала “България” и ще бъде под диригентството на световноизвестния Владимир Ашкенази, а солист ще бъде виртуозната цигуларка Арабела Щайнбахер.

Младежкият оркестър на Европейския съюз е създаден преди точно 30 години, през 1978 г., с мисията да работи за европейската идея по възможно най-добрия начин – нима може да има по-добри посланици от младостта и таланта? Не случайно това са оценили някои от музикалните гении на 20-ти век в лицето на Херберт фон Караян и Клаудио Абадо, които в различни периоди са били музикални директори на оркестъра. Музикалният директор на оркестъра днес, в лицето на маестро Владимир Ашкенази е един от най-достойните продължители на тази традиция. Той е дирижирал някои от най-големите оркестри в света – Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър NHK в Токио, Чешката филхармония, а сега застава начело на една формация, която реално е бъдещето на европейската класическа музика.

Солист на концерта на 22 март ще бъде немската виртуозна цигуларка Арабела Щайнбахер. Само на 27 години, тя е утвърдена на международната сцена и вече има изяви с водещи международни оркестри в някои от най-големите концертни зали в света.

За първи път в Оркестъра има и български музиканти. Страната ни ще бъде представяна от 23-годишната цигуларка Василена Милева и 19-годишната виолистка Елица Богданова. Младите ни таланти се обучават в две от най-престижните музикални училища в Лондон.

За начало на първия си концерт в България Младежкият оркестър на Европейския съюз е подготвил истински реверанс към всички нас – изпълнение на Българска Рапсодия (Вардар) от Панчо Владигеров. Младите музиканти ще изпълнят и две творби на класически композитори – Концерт за цигулка на финландския композитор Ян Сибелиус и Symphonia Domestica на Рихард Щраус.

Билети за концерта се продават на касите на зала “България”.

През 1978 година Лайънъл Брайър и съпругата му Джой Брайър, председател и главен секретар на Международната младежка организация, основават МОЕС с идеята да създадат оркестър, който би представял европейския идеал за единство и постигане на мир и социална толерантност. Маестро Клаудио Абадо, музикален директор при основаването на Оркестъра, и първият президент сър Едуард Хийт, също имат основна заслуга за утвърждаването на оркестъра като институция от световна класа. Абадо отдава голяма част от своето ценно време на диригентството и пътуването с младите музиканти – роля, в която Бернард Хайтинк също постига успех и която сега се изпълнява от Владимир Ашкенази.

Освен музикалните директори на МОЕС, сред ръководителите на оркестъра са и имената на най-известните диригенти в света: Даниел Баребойм, Леонард Бърнстейн, Джеймс Конлън, Сър Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Херберт фон Караян, Мстислав Ростропович, сър Джордж Солти. Забележително е участието на световноизвестни солисти като Марта Алгерих, Емануел Акс, Тереза Берганца, Мюнг-Ва Чунг, Барбара Хендрикс, Найнджъл Кенеди, Раду Лупу, лорд Йехуди Менухин, Ане-Софи Мутер, Джеси Норман, Мюррей Перахия и Рави Шанкар.

Оркестърът е съставен от 140 музиканти, представители на 27-те страни членки на Европейския съюз. Музикантите се селектират ежегодно сред 4000 кандидати на възраст между 14 и 24 години, които участват в прослушване във всяка от страните на ЕС. При голямата конкуренция членовете на оркестъра всяка година участват в прослушване наред с новите кандидати с цел запазване на позициите. Веднъж избрани за участие през годината, музикантите са поканени да се присъединят към репетиции на оркестъра и изпълнения на основни пиеси от Малер, Шостакович, Чайковски, Стравински, Бетовен и Щраус, наред със съвременен репертоар, включващ творби от Георги Лигети, Андрю Марч, Джон Адамс, Ери-Свен Тюр и Артурс Маскатс.

След първото си турне Оркестърът добива все по-голяма популярност и продължава да привлича изключително надарени музиканти и диригенти от световна класа, представящи се пред многобройна публика във всички големи градове, концертни зали и фестивали в Европа, както и на изключително значими турнета в страни като Китай, Хонг Конг, Япония, Индия, Северна и Южна Америка, Русия и прибалтийските държави. През 2007 година МОЕС изнесе концерт по покана на германското Федерално канцлерство на официална сесия на срещата на държавните ръководители в Берлин и предприе турне, чиято кулминация бяха два концерта в Казахстан.

Уникалният опит, който МОЕС предоставя на своите млади музиканти, не само стимулира социални контакти и културно обогатяване, но е и безценен за бъдещата кариера на всеки от тях. Оркестърът се явява силна основа, компенсираща празнините между музикалните училища и професионалния свят на музиката. Повечето музиканти в МОЕС продължават като професионални изпълнители, много от тях – във водещи европейски оркестри .

Като знак на признателност за постиженията си Оркестърът получава множество отличия: наградата Олимпия на Фондация Александър Онасис, Наградата за европейска инициатива, Награда за млади артисти от Praemium Imperiale, Европейска медийна награда и др.

Младежкият оркестър на Европейския съюз е финансиран от ЕС по бюджетна линия Подкрепа за организации, представящи европейската култура и от правителствата на 27-те държави от ЕС.

През 1969 г. Джой Брайър и съпругът й основават Международната младежка фондация на Великобритания с първи Президент сър Едуард Хийт. Международната младежка фондация е образователна благотворителна организация, подпомагаща международното сътрудничество и разбирателство между младежта по целия свят, работейки предимно чрез културата.

Първият й голям проект е Международният фестивал за младежки оркестри и сценични изкуства, чиито старт е през 1969 година. Джой Брайър организира и поддържа разширени фондове за големи фестивали, в които участват водещи оркестри, балетни, фолклорни, танцови и оперни състави, групи за визуални изкуства – първо в Швейцария, а по-късно и във Великобритания и Италия. Тя пътува по целия свят, търсейки групи за своите фестивали – от Далечния изток, през Северна и Южна Америка и всяка част на Европа.

Когато през 1974 г. Великобритания се присъединява към Европейската общност, Джой и съпругът й основават Младежкия оркестър на Европейската общност, който по-късно е преименуван на Младежки оркестър на Европейския съюз. Оркестърът има за цел да демонстрира чрез средствата на музиката сътрудничеството между европейската младеж и да бъде символ на Европейския идеал – сплотена общност от нации, работещи заедно за мира, хармонията, социалната справедливост и човешкото достойнство.

Джой Брайър е мотивиращата сила зад Младежкия оркестър на Европейския съюз и работи неуморно за неговите грандиозни успехи. Освен това тя помага да бъдат създадени първите младежки оркестри на Италия, Гърция и Азия. Работи упорито и в помощ на млади музиканти чрез стипендии, кариерни и обучителни програми.

Брайър участва в радио и телевизионни програми по целия свят със своето прочувствено послание, че достъпът до различните култури е основно човешко право, и с призива към правителствата и институциите по света да създават повече и повече социални и икономически условия, за да могат хората да се възползват от това свое право.

През 1996 Джой Брайър е провъзгласена за Кавалер на Ордена за принос към изкуството и литературата от френското правителство, избрана е за Жена на годината от Европейския съюз на жените и е удостоена със званието Почетен приятел на Лондонската кралска музикална академия. През 1997 г. Джой е обявена от люксембургското правителство за Ofcier de l'Ordre Grand-Ducal de la Couronne de Chрne' и става Почетен член на музикално-драматичното училище Гилдхол. Година по-късно получава медал от председателя на Европейския парламент Хосе-Мария Хил Роблес за работата си в полза на Европейския съюз чрез култура и музика. През 2002 тя е удостоена с наградата Comandante della Repubblica Italiana. Последното отличие на Джой Брайър е от ноември 2005, когато получава британската награда Жена на Европа.

Джой Брайър е родена в Бостън. Освен в родния си град е учила в Мексико сити и в Сорбоната, завършвайки История и Международни отношения. Идва в Европа през 1956, когато се омъжва за Лайънъл Брайър, и се установява в Лондон. Тя основава своя собствена компания за връзки с обществеността, като клиенти са й филмови звезди и водещи международни компании.

Коментирай