Филми, книги, изложби, музика в Чешкия център – април 2008 г.

19.03.2008г. / 11 22ч.
Аз жената
Филми, книги, изложби, музика в Чешкия център – април 2008 г.

Pistiros III.
J. Bouzek, L. Domaradzka, Z. Archibald (eds.)
Посвещава се на паметта на проф. Мечислав Домарадски и 20 години разкопки в Пистирос
Вечер, посветена на представянето на неотдавна излезлия от печат, трети по ред, том от поредицата Pistiros. Excavations and Studies. Томът е съвместно издание на Националния археологически институт – Българска академия на науките, Археологическия музей “Проф. Мечислав Домарадски” – гр. Септември и Карловия университет в Прага, отпечатан от Карловия университет в Прага.
Книгата е дело на международен екип, който провежда археологически разкопки в емпориона Пистирос при гр. Ветрен, община Септември. Откриването на този уникален археологически обект и създаването на международен екип от специалисти, който да го изследва са дело на покойния виден археолог проф. Мечислав Домарадски, който посвети цялата си енергия през последните десет години от живота и дейността си на проучването на Пистирос и създаването на археологически музей в гр. Септември, където са изложени и съхранявани ценните находки, откривани при разкопките. След ненадейната му смърт през 1998 г. екипът, създаден от него, продължи да разкрива тайните на Пистирос. Издадени бяха много книги, сред които е и представяният том Pistiros III, публикуващ резултатите от разкопките, проучванията и научните анализи за периода 1999 – 2005 година.
1.4., 17.00 ч., Национален археологически институт с музей към БАН, ул. “Съборна” 2

Epoque Quartet
В рамките на Европейския музикален фестивал в София “Epoque Quartet”, състоящ се от Мартин Валек (цигулка), Владимир Клански (цигулка), Вит Петрашек (виолончело), Владимир Кроупа (виола), ще изнесат концерт класическа музика.
Групата ще гостува и на вече придобилата голяма популярност поредица “Оранжев четвъртък в Лилав салон”, но с изпълнения в друг жанр.
Пражкият струнен квартет "EPOQUE QUARTET" възниква в началото на 1999 г. Четиримата изключителни солисти и камерни изпълнители с богат сценичен опит са заедно не само заради сходните идеи и творческия натюрел, но най-вече изключителния ентусиазъм към джаза, рока и фънка, жанрове които не попадат в категорията на “сериозната музика”. Въпреки, че класическите творби са неотделима част в програмата на квартета, чувствения подход към нетрадиционен аранжимент им предлага нови възможности при използването на струнните инструменти и едновременно с това им позволява необикновена широта на репертоарния замах, което е уникално както за чешките, така и за чуждите сцени. Членовете на групата са лауреати на няколко световни конкурса, а като цяло квартетът успешно се включва в редица международни фестивали (Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Италия, Англия, Израел, Япония, Гърция, Холандия, Полша, Босна и Херцеговина). Освен зад граница “Epoque Quartet” редовно свири в концертната зала “Рудолфинум” в Прага и сътрудничи на Чешкото национално радио и Чешката телевизия.
2.4., 19.30 ч., Камерна зала “България”

Документален филм – “Die mitte” (“Центърът”)
Германия, 2003 г., 90 мин, реж. Станислав Муха
Къде се намира географският център на Европа? Дванайсет града в район от 2000 км претендират за тази чест. Полският режисьор Станислав Муха (“Absolut Warhola”, 2001) предприема една трагикомична одисея от Германия до Украйна, преминавайки през тези 12 града. Среща ни с градински джуджета, японски туристи, социалистически мемориали издигнати в памет на герои и с безброй паметници с надпис, че именно тук се намира центърът на Европа. Муха успява да пресъздаде трогателни и правдиви портрети. Разговорите, които провежда с хората на улицата или в техните домове напомнят на случайна среща. Не на последно място филмът “Die Mitte” (“Центърът”) ни завежда до Източния свят, в света на бедността и хумора. Хората тук говорят с гняв, с притеснение или с радост за новата Европа. “Центърът” ни провокира да си зададем въпроса – какви са хората от “центъра” на Европа?
Съвместно с Гьоте институт.
9.4., 18.00 ч., Лилав салон – ЧЦ

FamuFilmFest
Представяне на филмите на настоящи студенти и известни абсолвенти на пражката Филмова Академия (ФАМУ).
В програмата: прожекции на филми на настоящи студенти от ФАМУ; студентските филми на Вера Хитилова, Иржи Менцел, Ян Немец и Емир Кустурица; филми на Стефан Вълдобрев, Светлана Лазарова и др. български абсолвенти на ФАМУ, уоркшоп за документалиста и педагога Мирослав Янек.
14 – 16.4. (понеделник – сряда), от 18.00 до 20.00 ч. и от 20.30 до 24.00 ч.

Вера Стухелова – “Лично пространство
Фотоизложбата беше успешно представена в Галерията на Чешкия културен център и в Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил. През април до “Личното пространство” на Вера Стухелова ще може да се докосне и русенската публика.
Изложбата обхваща подбор фотографии от шест цикъла на авторката: “Писма” (2004-2007), “Фото илюстрации” (2004-2007), “Интимност” (2005-2007), “Сън” (2005), “Лично пространство” (2003), “Жени” (2005-2006).
15.4., Регионален исторически музей в Русе
(изложбата ще продължи от 15.4 до 7.5.2008 г.)

Антонин Дворжак – “Великденски Концерт
В програмата на концерта ще звучат песенни цикли, арии из опери и клавирни пиеси от Бедржих Сметана, Антонин Дворжак, Витезлав Новак. В изпълнение на примата на Русенската опера сопраното Виолета Шаханова и пианиста Евгени Желязков.
Виолета Шаханова е родена в Русе, където завършва Музикалната гимназия, след което и Музикалната академия в София /в класа на проф. Елена Киселова/, специализира при проф. Октав Енигареску от Букурещ. Първа изпълнителка в България на Лина от “Стифелио” /Верди/, на опери от Симеон Пиронков, Томас Слипър, Кирил Молчанов, Глеб Сиделников, Корнел Трайлеску, Франсис Пуленк, Виталий Губаренко и др. Носител на наградите: “Златната антена” /1982/, “Златната лира”/2001/, номинирана за “Музикант на годината” през 1996 г. за ролята на Лина от “Стифелио” на Верди и цикъл концерти в Русе, Букурещ и София. Записи – студийни и документални -за БНТ, БНР, Радио Букурещ, Радио Прага, Балкантон, Виена Модърн Мастърс и др.
Евгени Желязков е роден в Русе, където завършва класа по пиано на Жанет Бенун в Музикалната гимназия, след което учи и в Държавната музикална академия в София, в класа на Теодора Несторова. След дипломирането си е назначен за преподавател по пиано в Средното училище по изкуствата в Русе, където работи и сега. Подготвил е редица млади инструменталисти, спечелили лауреатски звания у нас и в много страни на света. Участвал е в редица престижни фестивали като: “Варненско лято”, “Мартенски музикални дни”, “Европейски месец на културата, Пловдив”, “Софийски музикални седмици”, “Вива ла музика”,“Шедьоври на камерната музика”,“Декемврийски вечери на Съюза на музикалните дейци”, “Софийско лято” и др.
Заедно с Виолета Шаханова е подготвил голям брой концертни програми с музика от Бах и Хендел до съвременността, като редица от тях са били премиерни за България и записани в Радио София и Радио Букурещ.
Носител на наградата Кристалната лира на Съюза на музикалните дейци в България.
22.4., 19.00 ч., Лилав салон – ЧЦ

Документален Филм – “Ausgerechnet bulgarien
реж. Христо Бакалски
Личната история на едно семейство може да бъде огледало за развитието и същевременно за състоянието на обществата, в които тя се случва. Един внимателен поглед върху семейната хроника е в състояние да накара зрителите да изживеят и почувстват една цяла епоха. Филмът разказва за семейството на немската писателка Ангелика Шробсдорф. Сякаш героите от нейните книги оживяват и ни правят съпричастни към проблемите си. Тяхната съдба е тясно преплетена с някои от най-важните събития на отминалия XX век. Диктатурите, Студената война, падането на Берлинската стена и конфликтът в Близкия изток са оставили дълбоки следи в техния живот. Филмът описва главно събития в България, започнали с бягството им от Берлин през 1939 година.
Съвместно с Гьоте институт, в присъствието на автора
23.4., 18.00 ч., Лилав салон – ЧЦ

Видео КлубКрай на старите времена” (Konec starych casu)
ЧР, 1989 г., 93 мин., реж. Иржи Менцел
Замъкът Кратохвиле, 20-те години на миналия век: Новият собственик на имението Стокласа и неговото семейство са посетени от необикновен чужденец, който се представя за княз и полковник. Някои му вярват, други го смятат за измамник...
23.4., 18.00 ч., Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”, ул. “Кракра” 15

Оранжев четвъртък в Лилав салон
3.4., 21.00 ч., гостува “Epoque quartet”
Мартин Валек – цигулка
Владимир Клански – цигулка
Вит Петрашек – виолончело
Владимир Кроупа – виола
Странно е в рамките на един концерт да звучат произведения едновременно на Моцарт и Менделсон, Майлс Дейвис и Джими Хенрикс. А защо не? Точно това включва репертоарния диапазон на чешкият “Epoque quartet”.
“Срещнахме се в началото на 1999 г. с идеята да правим именно това необикновено нещо, да го усъвършенстваме, с две думи да свирим класика и джаз на най-високо ниво”- това си спомня за началото цигуларят Владимир Клански.
“Човек не трябва да бъде вързан само към класическата музика, още повече, че това, което научаваме в едната област, може успешно да се приложи в другата. Двата музикални жанра взаимно си влияят и обогатяват... Естествено разбираме, че някои по-възрастни господа от консервативните кръгове се чудят как си позволяваме такова нещо. Но мисля, че е въпрос на време да ни простят” – допълва през смях Вит Петрашек.
“Обичаме класическата музика и не искаме да я оскверняваме. Напротив, изпълняваме я така, както е композирана и винаги като истински традиционалисти следим тенденциите,. така че да представим класиката до най-малкия детайл в нейната абсолютна и перфектна форма. Същото важи и за джаза, свирим неща, които трябва да са идеални. Затова и не смесваме двата жанра, но ги противопоставяме. Така те се основават на собствените си принципи, но в същото време изпъква контрастът между тях, а това е любопитно не само за нас музикантите, но и за слушателите” – обяснява Владимир Клански
През 2000 г. членовете на квартета водят майсторски курсове за джаз импровизации в музикалната академия в Йерусалим. На джаз сцената EQ се среща с имена като Джордж Мраз, Бени Бейли, Йошико Кишино. Редовно си сътрудничат и с Роберт Балзар трио (Чехия).

10.4., 21.00 ч., “Lot Lorien
Етно група “Лот Лориен” изпълнява авторска музика, както и интерпретации на традиционни песни, базиращи се на български, балкански, еврейски, келтски и световен фолклор, прогресив и джаз елементи.
От създаването си групата е имала над 250 концерта и фестивални участия в 19 страни по света, включително Русия, Южна Корея, Финландия, Пакистан, държави от Балканите и Средиземноморието.
През 2008 г. се навършват 10 години от създаването на група “Лот Лориен”. Всички концерти от януари до декември включително в България и по света, ще бъдат посветени на тази годишнина.

17.4., 21.00 ч., Прогрешънс трио с участието на Михаил Йосифов
Георги Петров – пиано
Димитър Карамфилов – контрабас
Ивайло Ладовски – барабани
Михаил Йосифов – тромпет
24.4., 21.00 ч.,
Шибил Бенев – китара
Георги Дончев – контрабас
Атанас Попов – барабани (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Златка ( преди 11 години )
Защо всички тези хубави събития се отнасят само за София? :( Надявам се в най - скоро време и във Варна да дойдат Лот Лориен.. ОБОЖАВАМ ги!! :) Слънчеви усмивки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар