Спират сечта в Сапарева баня

19.03.2008г. / 15 34ч.
Аз жената
Спират сечта в Сапарева баня

Председателят на Държавна агенция по горите (ДАГ) разпореди да се спрат сечи в общинските гори на Сапарева баня до извършването на допълнителна проверка на ДАГ. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” обяви, че привества разпореждането, което се отнася за сечите в отдели 100, 101 и 103 от общинския горски фонд, собственост на Община Сапарева баня.

Преди месеци природозащитниците алармираха, че под формата на „противопожарни просеки” във въпросните общински гори чрез голи сечи на практика се изграждат 3 от пистите от неразрешената ски зона „Паничище – Езерата – връх Кабул”, като по този начин се избягва задължителната за подобен род дейност процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Тази част от общинските гори на Сапарева баня се намират в зоната от Натура 2000 „Рила-Буфер”, която правителството нарочно не включи в окончателния списък със зоните от европейската екологична мрежа заради „инвеститорски интерес”. Инвеститорският интерес не е критерий за изграждането на мрежата Натура 2000, припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мая ( преди 11 години )
Дано не се окаже само временно решение. Нека поне Рила да остане ткава каквато е, а не бетон и асфалт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Gergana ( преди 11 години )