Днес е денят на кукления театър

21.03.2008г. / 15 11ч.
Вергиния Генова
Днес е денят на кукления театър

Месец март е може би месецът с най-много международни и световни прояви. Като че ли с възраждането на пролетта и на живота се възраждат и всички изкуства. Хората се ентусиазират да подкрепят всякакви каузи, да се забавляват заедно и да празнуват. Ето така – днес е денят на кукления театър!

За Международен ден на театъра е избран отново ден от месец март, а именно – 21 март. През 2003 г. по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) се е решило този ден да бъде посветен на популяризирането и подкрепата на това изкуство – толкова любимо на децата.

И е прекрасно, че има такива инициативи, както и големи организации, фондации и асоциации, които да подкрепят творците финансово. Особено когато става дума за такова красиво и полезно за възпитанието на децата изкуство, каквото е кукленият театър. Веднъж човек научен да разбира езика на куклите, той продължава да ги обича през целия си живот.

А децата, без съмнение се влюбват в кукления театър. Стига да има кой да открехне пред тях завесата на това изкуство.
Децата обожават сами да играят с куклите, да променят гласа си все едно са различни герои; онемяват от очарование, когато видят пъстрите декори на театъра; затаяват дъх, когато четат за приключенията на малката дървена кукла Буратино. И за някои от тях това е първият досег с голямото изкуство, първият път, когато виждат голямата сцена. Нека да се стараем да правим това изкуство все по-достъпно за тях, не само за да ги радваме, но защото досегът с доброто театрално изкуство е една сериозна инвестиция за бъдещето им нравствено израстване. И да не забравяме, че кукленият театър не е изкуство само за деца, то е изкуство за личности.

Прочетете още: Хайде на куклен театър!

Коментирай