Правила на покера

24.03.2008г. / 09 36ч.
Аз жената
Правила на покера

Различни игри на покер
Покерът е цяла вселена от игри с карти. Ние сме чували правилата на поне 50 варианта, а знаем, че има над 300. В тази статия ще разгледаме основно правилата на Холд’ем покера.

Ръка от пет карти

Общото между всички покер игри, независимо дали е Холд'ем, Омаха или Севън Кард Стъд, е че във финалната ръка ВИНАГИ се броят само 5 карти.

В различните варианти на покера се раздават различен брой карти на играча и масата. За пример нека вземем Тексаския Холд'ем покер. Там всеки играч получава по 2 скрити карти и на масата до показване на ръката има раздадени пет. От общо седемте карти се броят петте, които правят най-добрата ръка за всеки играч.

Друг пример обаче е Omaha играта. В Омаха всеки играч получава 4 скрити карти и на масата пак до показване на ръката се раздават 5 карти. НО задължително всеки играч ползва 2 от неговите и 3 от масата карти, за да направи най-добрата възможна за него ръка.

НО НЕЗАВИСИМО колко карти ви се раздават на вас и колко на масата, ръката ВИНАГИ е от 5 карти.

Правила на Texas Hold’em Poker

Играта започва с поставяне на блайндовете от първите двама играча вляво от дилъра.

След това всеки играч получава по две скрити карти, наречени hole cards.. Раздаването на двете карти е последвано от betting round – рунд на залагане пре-флоп.

Раздават се три карти по средата на масата, общи за всички играчи – flop. Следва рунд на залагане.

После се раздава четвърта обща карта – turn и отново има рунд на залагане.

Последната обща карта се обръща на масата – river, последвана от рунд на залагане.

Ако има останали играчи в ръката, то те показват своите скрити карти и се определя победителят за дадената ръка.


Блайндове (Blinds)

Блайндовете представляват задължителни залози. В тексаския покер тези залози се поставят от първите двама играча вляво от Дилър бутона. Първият играч дава small blind или малък блайнд, вторият играч big blind или голям блайнд. Нека вземем за пример игра 1/2 лв. Ноу-Лимит. Това означава, че малкият блайнд е 1 лв., а големият 2 лв.

Блайндовете ги има в играта за да създадат екшън към нея. Всяка една ръка започва като борба кой ще прибере блайндовете, които са вече в пота (парите в средата на масата).

След слагане на блайндовете и раздаване на двете скрити карти, пръв започва действието играчът след големия блайнд и продължава по часовниковата стрелка, докато не достигне отново играча на големия блайнд, който има думата последен. После се раздават трите общи карти и този път малкият блайнд е пръв в този и останалите до края на ръката рундове на залагане.

Дилър позиция и дилър бутон

При започване на дадена покер игра, се раздава по една карта с лицето нагоре пред всеки играч. Този, който има най-високата карта ( и по боя при еднакви ), получава “бутона” – дилър позицията. Картите се разбъркват и се раздават след поставяне на блайндовете от играчите. След края на всяка ръка, бутонът се мести пред следващия играч по часовниковата стрелка и картите се разбъркват.


Освен правилата, трябва да знаем и силата на ръцете, по които се определя победител.

Коментирай