Започва филмовият фестивал “Зелена вълна – 21 век”

02.07.2008г. / 15 14ч.
Аз жената
Започва филмовият фестивал “Зелена вълна – 21 век”

Четвъртото издание на Международния фестивал “Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда ще се проведе от 4 до 6 юли, 2008 в историческия град-музей на България – Копривщица под почетния патронаж на Вицепрезидента на Република България.

Фестивалът се организира от фондация “Европейски екологичен фестивал”. Тазгодишното издание на екологичния форум и следващите фестивали ще се организират с партньорското съдействие на община Копривщица и Дирекция “Музеи” на един от най-екологично чистите градове в България, център на културно наследство, забележителен със своята запазена природа, традиции, архитектура, дух и атмосфера.

Международният фестивал “Зелена вълна – 21 век”, който е единствен по рода си в страната, се утвърди като традиционен екологичен форум с международно значение и известност, чиято цел е представянето на съвременни филми и телевизионни програми, посветени на екологията, организиране на семинари по наболели екологични проблеми, както и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични проблеми.

Във фестивала тази година ще участват 79 продукции на филмови и телевизионни компании от 24 държави (Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Германия, Испания, Италия, Индия, Исландия, Ирландия, Китай, Македония, Мексико, Норвегия, Полша, САЩ, Словакия, Сърбия, Тайван, Черна гора, Чехия, Унгария, Хърватска, Япония).

Със свои продукции участват едни от най-големите световни медийни компании и организации като Bayerischer Rundfunk (Германия), Bayerisches Fernsehen/ARTE (Германия), ZDF (Германия), RAI (Италия), RTVE (Испания), ORF (Австрия), National Park Service, Harpers Ferry Center (САЩ), Taizhou TV Station (Китай), Public Television Service (Тайван), NHK, Japan Broadcasting Corp. (Япония), MTV, Hungarian TV (Унгария), Unifob Natural Science (Норвегия), Polish TV (Полша), RTV, RTS, Institute For Nature Conservation of Serbia (Сърбия), Croatian TV (Хърватска), Macedonian TV (Македония). В Международния конкурс традиционно участват и водещите български телевизии – БНТ, БТВ, ББТ и редица независими продуцентски къщи и екологични организации.

Участниците ще се състезават в следните категории:
Документални филми
Научнопопулярни и учебни филми
Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда
Туристически филми и продукции за опазване на културното наследство
Видеоклипове и спотове

И тази година Международното жури на фестивала ще присъди традиционните награди на фондация “Европейски екологичен фестивал” – статуетките “Щъркелово гнездо”, изработени от македонския скулптор Андрей Митевски, на победителите в отделните категории на Международния конкурс. Носители на тези награди до момента са представители на световни и български медии и екологични организации. За втора поредна година ще бъде връчена Голяма награда за “Най-добър балкански филм на екологична тематика”. Целта на отличието е поощряване създаването на продукции, посветени на екологията и опазването на околната среда в региона.

Министерство на околната среда и водите и тази година ще присъди своята награда на фестивала за най-добра българска продукция по значима екологична тема. Държавната агенция по горите ще даде своето отличие за най-добър филм за запазване на природата и биологичното разнообразие. Ще бъде присъдена и награда на кмета на град Копривщица – г-н Любомир Цеков и на Асоциация “Св. Иван Рилски”.

Председател на журито тази година е режисьорът Асен Владимиров, известен със своите документални екологични филми, а негови членове са Даря Попова-Витцел (DW), Марк Босани (Великобритания, координатор на “Коалиция за климата – България”), Иван Митевски (Македонска национална телевизия), д-р Здравко Каменов (Университетска болница – Александровска).

Тази година акцентът на форума ще бъде поставен върху проблематиката, свързана с глобалното значение и взаимовръзка между екология и енергетика в светлината на предизвикателствата на 21 век и на последствията за природата и човечеството от промените в климата и глобалното затопляне, които се превръщат в основен приоритет за отделните държави и обществото в областта на екологията и екологичната политика.

Прожекциите са с Вход свободен!

И още: Сръбският фотограф Никола Вукойевич гостува на фестивала с Второто издание на изложбата си фотографии на екологична тема “Реката – извор на вдъхновение”.

И тази година ще бъде организиран съвместно с община Копривщица традиционният конкурс за най-младите еколози, част от инициативите на фондацията – Детска рисунка на асфалт “Аз обичам природата”.

Отново всички участници във фестивала ще се включат в засаждането на дървета, осигурени от Държавната агенция по горите във Фестивалния парк, територията, на който е любезно предоставена от община Копривщица. По този начин ще бъде продължена установената традиция от фондация “Европейски екологичен фестивал” всяка година участниците във форума да засаждат по едно дръвче – символичен жест, придружаващ техните творчески търсения с апел за конкретни действия за по-чиста природа.

Българската федерация по бадминтон в рамките на фестивала ще организира Състезание по Еко бадминтон под мотото “Спортът за един по-екологичен свят” на 4 юли от 13.00 до 17.00 ч. в двора на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”.

Програма

4-ти юли – петък
9.30 – 11.00 Прожекции в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
9.30 – 11.00 Прожекции във Втора зала на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
11.30 – 12.00 Официално откриване на Европейския екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век” в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев”
12.00 – 12.30 Официално откриване на Изложбата “Реката – извор на вдъхновение” (Второ издание) на сръбския фотограф Никола Вукойевич в Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”
13.00 – 17.00 НОВО! Състезание по Еко бадминтон под мотото “Спортът за един по-екологичен свят” в двора на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”, организирано от Българската федерация по бадминтон
14.00 – 18.00 Официално откриване и провеждане на Кръгла маса “Енергетика и екология. Предизвикателствата на 21 век”, Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”
14.00 – 19.30 Прожекции в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
14.00 – 19.30 Прожекции във Втора зала на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
19.30 – 20.00 Изпълнение на традиционен български фолклор на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”
20.30 Коктейл за официалното откриване на фестивала в Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”

5-ти юли – събота
9.00 – 9.30 Официално откриване на Обучителен семинар за журналисти, организиран от фондация “Конрад Аденауер”, Германия. Прожекция и дискусия на документалния филм “Отрова на пазара”, АРД, Германия с участието на автора – журналистът Манфред Ладвиг, Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”
10.00 – 18.00 Обучителен семинар за журналисти, работещи в областта на екологията, организиран от фондация “Конрад Аденауер”, Германия. Със специалното участие на известния разследващ журналист от германската обществена телевизия АРД – Манфред Ладвиг и д-р Дирк Фьоргер, Директор на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер”, Европейски център, Копривщица
9.30 – 12.30 Прожекции в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
9.30 – 12.30 Прожекции във Втора зала на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
14.00 – 15.00 Засаждане на дървета в град Копривщица с любезното съдействие на Държавната агенция по горите и община Копривщица
14.00 – 19.30 Прожекции в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
14.00 – 19.30 Прожекции във Втора зала на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
16.30 – 18.00 Детска рисунка на асфалт на тема: “Аз обичам природата”, площад “20-ти април”
19.30 Мегдански хора, площад “20-ти април”

6-ти юли – неделя
9.30 – 12.00 Прожекции в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
9.30 – 12.00 Прожекции във Втора зала на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
14.00 – 18.00 Прожекции в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
14.00 – 18.00 Прожекции във Втора зала на Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий” на филмите от Конкурсната и Информационната програма на фестивала.
18.30 – 19.30 Официално закриване на Европейския екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век” и връчване на наградите на победителите в конкурсната програма. Награждаване на децата от Конкурса за детска рисунка “Зелена планета” в Голяма зала на Читалище “Х. Н. Д. Палавеев”
20.30 Коктейл за официалното закриване на фестивала в Старото Възрожденско училище“Св. Св. Кирил и Методий” ##

* * *

Арктическият лед се топи все по-бързо

Коментирай