Еко филм фест и в Княжево

04.07.2008г. / 10 49ч.
Аз жената
Еко филм фест и в Княжево

На 11, 12 и 13 юли 2008 г., в София, в княжевското читалище “Братя Миладинови” ще се проведе екологичният филмов фестивалВлез в зеления филм”.

Филм фестът е продължение на организираните от екологично сдружение “За Земята” филмови фестивали “Другото лице на глобализацията” (2003 г. – София; 2004 г. – Благоевград, Велико Търново; 2005 г. – Стара Загора, София).

Освен с интересната селекция на филми и вълнуващи теми, тазгодишният еко филм фест ще привлече вниманието на публиката и с необичайният избор на място и формат за протичането му.

Темите: Съвременните екологични проблеми, представящи социални и екологични последствия от икономическата глобализация както в България, така и в световен мащаб (храна и биоземеделие, експлоатация, отпадъци, енергия и горива, транспорт, еко-активизъм, опазване на биоразнообразието).

Маршрутът: На входа вместо билет зрителите получават карта, която ще ги поведе през един необичаен кино-лабиринт. Пътят през него цели да отведе и задържи зрителя в междинното пространство на неговото лично преживяване и внушенията на филма.

Режисьорът: на пътешествието из филмовия лабиринт са самите зрители – следвайки подредбата на прожекциите в определен маршрут, те могат да влизат в различните зали и стаи и сами да избират по кое време да преминат към следващия екран;

Мястото: Предизвикателното филмово изживяване ще се случи в необичайна среда – изоставена театрална и кино зала, прилежащите й по-малки помещения и градина ще бъдат трансформирани до неузнаваемост в сайт-специфик (подчинена на архитектурните особености на мястото) мултимедийна инсталация;

И още:
Официална премиера на филма – “История на вещите” (“The Story of Stuff” with Annie Lenoard)
Предвиден е детски кът, където ще се прожектират анимационни еко филми, а съвместно с арт-педагози ще се провеждат игри на открито.
Публиката ще бъде провокирана да участва в дискусии, както и да изрази впечатленията си от преживяното в текст или рисунка в прохладата на зеления двор на читалището.

Фестивалът се осъществява от ЕС “За Земята”, с подкрепата на програма “DG Youth”, читалище “Братя Миладинови”, квартал Княжево, а артистичната му реализация е дипломен проект – дело на сценографите Здравка Кантарева и Златна Михайлова, студенти на НБУ, програма “Театър”, специалност сценография.

* * *

Започва филмовият фестивал “Зелена вълна – 21 век”

Коментирай