Рискът да изтъкнеш различието си

08.07.2008г. / 11 44ч.
Аз жената
Рискът да изтъкнеш различието си

Времето върви бавно, когато се чудим какво да правим с него. Времето върви бързо, когато е запълнено с действие, мисли, идеи.“Който не копнее за абсолютното, казва Сезан, остава в състояние на посредственост”. А всъщност абсолютна истина няма. Всеки човек възприема онези възгледи и позиции, които в най-голяма степен хармонират със своето – усещането му. Всеки от нас има своя истина, която предопределя различието между него и останалите. В човека не съществува предварително изграден идеал, с който да сравнява останалите неща. Личността живее чрез търсене на идеалното за съответния човек познание. Човек трябва да търси собствения си път, по който да постигне своите истини и идеали. Но не всички хора са склонни да следват и отстояват своя абсолют, защото това значи да поемеш риска да изтъкнеш различието си. Сенека твърди, че “Нищо не ни причинява по-големи беди, отколкото когато се съобразяваш с мнението на хората и когато приемаме за най-правилни онези възгледи, които срещат най-голямо съчувствие и намират много последователи”. Човек трябва да живее и да се бори докрай, за да спаси своите мечти. Защото да се бориш, означава да живееш. Малко хора разбират, че когато удавят мечтите си в калта и мръсотията на действителността, животът им се превръща в съществуване – празно и безсмислено. Всеки предпочита богатството, материалното, без да съзнава, че то ограничава и убива мечтите ни. Не подкрепям римляните с тяхното statu quo: “Напълни очите си с чудеса, живей, като че ли ще умреш след 10 секунди!”

Днес реалността е жестока и човек все повече губи силата на духа, все повече се отчайва. Не всички хора са склонни да поемат риска да отстояват своя абсолют. Не е ли най-прекрасно да запазим себе си такива, каквито ни е създала природата, да бъдем естествени, самоуверени, себеуважаващи се. Но така пак ще си спечелиш омразата на останалите, защото не си като тях и ще убият духа ти. Щом не си с мен, значи си против мен – такава е философията на обществото. А какво е обществото? Може би овче стадо, което върви след овена и се подчинява сляпо на заповедите му. Но от това някой страда, някой, различен с нещо от останалите – било по ум, било по красота.

И още: “Човек трябва сам да може да си наложи усилие и по този начин да закалява волята си”. Най-великото нещо на света е да можеш да принадлежиш на себе си.

* * *

* * * От конкурса Жените, сексът и градът


Да бъда ли с открито сърце, или не!
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Гери ( преди 11 години )
Поздрави специално на авторката на гореизложеното-страхотна последователна ,жива мисъл,която все още доказва ,че да си различен ,рискувайки да си извън "стадото" си заслужава.Бих добавила,че да си сгрешил не винаги означава да си поел по грешния път,но със сигурност той е различният!!!Браво Ели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
ASIA ( преди 11 години )
bravoe tova se vika mlad ums mnogo potentzial i talant za razvitie,njamam dumi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар