Нов симфоничен оркестър открива сезона с гала-концерт

09.10.2008г. / 15 40ч.
Аз жената
Нов симфоничен оркестър открива сезона с гала-концерт

С гала концерт, музиката на Марин Големинов, Рахманинов и Сибелиус Нов симфоничен оркестър открива официално своя 18-ти артистичен сезон.

13 октомври 2008 г., понеделник, 19.30, зала “България”.

Концертът ще бъде излъчван по Българската национална телевизия.

Не достигат ВИП места на първи балкон на зала “България”, където традиционно са меценатите на оркестъра.

Посланиците: на Финландия (осигурил нотния материал на Петата симфония на Сибелиус – Премиера за България), на Чехия – Н. П. Мартин Клепетко, почетен патрон на сезона, на Швейцария (през сезона ще гостуват лидерите на Лозанския камерен оркестър), на Унгария, на САЩ вече са се сдобили с безценните билети или пък са се включили в Годишния фонд на оркестъра, което им осигурява място за целия сезон.

По-наблюдателното око ще разпознае в залата и известни хора от артистичния свят, рок музиканти и дори футболни звезди.

Почит към творчеството на Академик Марин Големинов ще поднесе състава по случай 100 годишнината от рождението му със “Симфонични вариации на тема от Добри Христов” – произведение, на чиято премиера през 1942 г., във Франкфурт на Майн, довежда публиката до екстаз и предизвиква 14 биса.

Ще прозвучи още и Третия клавирен концерт на Рахманинов. Маестро Росен Миланов е поканил младия и отдаден на музиката пианист Веско Стамболов.

След гала-концерта, традиционно почетния патрон на сезона Н. П. Мартин Клепетко ще даде прием за участниците в Годишния фонд.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като арена за изява на млади български музиканти. Това е първата за България изцяло независима от държавата културна институция. Нов симфоничен оркестър бързо печели уважението на критиката и на любителите на класическата музика у нас, заради уникалния си репертоар и модерния си начин на работа. Оркестърът се финансира основно от доброволните вноски на над 110 участници в Годишния си фонд на различни компании, фирми, дипломати, интелектуалци, бизнесмени, общественици и почитатели на музиката.

* * *

Столичен куклен театър получи “Златен делфин”

Коментирай