Задължителната забавачка за петгодишните

10.06.2010г. / 09 53ч.
Аз жената
Задължителната забавачка за петгодишните

Промени в Закона за народната просвета, приети вчера от народното събрание, уреждат задължителната предучилищна подготовка за децата на 5 години, съобщава БНТ. Промяната трябва да влезе в сила от тази есен и затова се прави с промени в съществуващия закон, въпреки че е заложена в новия закон за училищното образование, който обаче няма да бъде приет до началото на новата учебна година.

Целта на задължителната предучилищна за всички 5-годишни е в първи клас да няма прекалено изоставащи деца. Общините, които не могат да създадат условия за обхват на всички деца в предучилищна възраст, ще имат гратисен период от една година, каза образователният министър Сергей Игнатов.

За задължителната предучилищна подготовка са предвидени 9 млн. лева. С тях ще се осигурява и безплатен транспорт до детските градини и училищата в най-близкото населено място. Промените в закона повишават драстично глобите за родители, чиито деца отсъстват от училище без уважителна причина. В момента санкцията е от 20 до 100 лева, със законовите поправки ще скочи от 200 до 2000 лева.

При повторно нарушение глобата може да бъде и до 5000 лв. Досега няма известен случай на наложена санкция. Според Игнатов общините не са следили за събирането на глобите, но сега, когато размерът им е по-голям, те ще имат интерес да го правят, защото това ще им носи допълнителни приходи.

* * *

Адаптацията на детето в предучилищно заведение
Избор на начално училище
Улесняват приема на деца от яслите в детските градини

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 11 години )
Аз живея в едно немалко село до гр.Пловдив.Тук детската градина е от 2 групи-първа и трета(повечето деца са записани в Пловдив на забавачка).Дъщеря ми е от септември 2009г в трета група-тогава беше едва на 4 годинки и 2 месеца.Учи по учебници за 5-6 годинки.Въобще не и се учи-казва"Мамо,аз искам да си играя а госпожата ме кара да пиша".На тези малки дечица им се отнема детството.Според мен всеки родител трябва да прецени на колко години ще е детето му когато тръгне на училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мама ЦвЕтЕ ( преди 11 години )
Това е пълна глупост!Аз съм тръгнала на училище 10 дни след като съм навършила 6 години и се чувствам ограбена. Не смятам, че трябва децата от 5 години да се слагат на чинове и да бъдат подготвяни за училище. Децата трябва да си изживеят детството, да лудуват, да карат колелета, да играят на криеница, да ритат топка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
бгмама ( преди 11 години )
Хора събудете се. Що за глупост е тази.какво разбират тези дечица на 5 години за да ходят на училище.Колко от тях ще ходят с желание в първи клас като учат това за 3 година. Много съм ЯДОСАНА от това решение. Нямам думи. Пълна Глупост, не мислите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
пепе ( преди 11 години )
До кога ще попадаме на неподходящи за образованието хора?До кога тези ще опитват безумните си идеи върху децата?Направихте ги на нищо!!!!!!!!!Първо коригирайте учебните планове, учебните програми по съответните дисциплини пък след това мислете от колко годишни да ги пращаме в училище.Мислете първо ,пребройте и след това експериментирайте!Омръзна на обществото от експерименти с децата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар