Масажът е важен за Вас и Вашето бебе!

26.09.2012г. / 08 40ч.
Аз жената
Масажът е важен за Вас и Вашето бебе!

Масажът на Вашето бебе може да се превърне в един от онези ритуали, които изграждат връзката с новороденото още през първите седмици след раждането. Това важи с особена сила за татковците, които в началото нямат физически контакт с бебето и основно го съзерцават.

Масажът стимулира физическото и интелектуално развитие на детето. Чрез него то може да преоткрие усещанията, които е изпитвало докато е било в корема на мама, а в същото време му помага да открие собственото си тяло. Не се лишавайте от този момент на нежност с Вашето бебе!

Каква е най-подходящата обстановка за масаж на бебето?

Изберете тиха и топла стая (около 26°C), със слабо осветление. Масажът обикновено продължава до 30 минути, така че започнете в достатъчно спокойно и подходящо време, за да не се налага да бързате или да се съобразявате със странични фактори. Бебето може да не възприеме идеята за масажи от самото начало, така че първите няколко пъти могат да бъдат по-скоро опознавателни за по няколко минутки. Ръцете Ви трябва да бъдат чисти и топли, а ноктите подрязани. Свалете всичко, което би могло да нарани кожата на бебето, например бижута. Използвайте специално масажно масло за бебета.

Кожата на Вашето бебе трябва да бъде здрава и нераздразнена. Не започвайте масаж ако детето е болно, раздразнено или веднага след хранене.

Кога да започнем?

Повечето родители започват с масажите около месец след раждането. Други се престрашават по-късно. За да бъде масажът полезен за бебето, той трябва да се различава от погалването. Вашето докосване трябва да бъде топло и нежно, но същевременно твърдо, да създава натиск, който едновременно да стимулира и успокоява бебето. За това е добре детето да е поне малко приспособено към нашия свят, преди да го запознаете с това ново усещане. Вие най-добре познавате своето дете и можете да прецените.

Какво представлява масажът на бебето?

1. Нежно масажирайте раменете на бебето, като започвате от врата, след това надолу по ръцете, като не забравяте и пръстите на ръцете.

2. С длани масажирайте гърдите и стомаха, като правите кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Не притискайте – тежестта на ръцете Ви е достатъчна. Поставете ръка на гърдите на бебето и я придвижвайте леко надолу, след това направете същото с другата ръка.

3. Вземете в една ръка стъпалото на бебето, а с другата ръка масажирайте от прасеца нагоре до бедрото и след това хълбока.

4. Поставете стъпалото между ръцете си и нежно масажирайте от пръстите на крака до петата. Върнете се обратно към пръстите и ги масажирайте един по един, като същевременно нежно ги изпъвате нагоре.

5. Масажирайте ръчичките на бебето с нежни, кръгови движения на дланта, след това изпъвайте нежно всеки пръст по отделно.

Преди всичко, масажът ще означава отпускане за Вашето бебе. Той успокоява неговата тревожност и го подготвя за сън. Масажът също така е начин за облекчаване на стомашните проблеми и помага за развитието на бебето, като го подготвя постепенно за изправено положение.

И... най-важното – масажът е приятно общуване!

Коментирай