Мама на пълни обороти

Как да бъдат майката и бебето здрави и щастливи

21.02.2013г. / 14 43ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С появяването на бебето в къщи родителите му губят между 2 и 3 часа от обичайната продължителност на съня си. Това разбира се важи с много по-голяма сила за майката, отколкото за таткото. И остава така доста години – с малки изключения докато детето завърши училище. Как да облекчим тези трудни първи часове от деня?

Вместо да натиснем бутончето на алармата да се включи след десет минути и да се опитваме да върнем безвъзвратно отлетелия сън, по-добре да прекараме десетина минутки в медитация. Дълбокото дишане и пълното, съзнателно отпускане на цялото тяло преди ставането от леглото ще ни помогнат да сложим в ред мислите, задачите и енергията си.

Пестете силите си. Не си поставяйте програма-максимум от мига на събуждането. Планината от неизмити съдове, останали от вечерята е в състояние да ви накара да завиете глава под завивките и да не искате да отворите очи. Чиниите могат да почакат. Започнете деня с някоя любима ваша дейност – бърза разходка с кучето, приготвяне на фреш и вкусна закуска за децата и за вас. Това ще ви даде много добър и енергичен старт на деня.

Безспорно със задачите касаещи домакинството вие се справяте най-добре, но помислете дали не си струва да прехвърлите част от отговорностите на мъжа или децата си. В зависимост от възрастта си те биха могли сами да се обличат, да си приготвят закуската, да направят прическата си. Добре е да започнете да ги приучавате към самостоятелност от ранна възраст (тръгването на детска градина), за да не се опъват до скъсване нервите ви още от сутринта и да съхраните силите си до края на деня.

Коментирай