Детската смъртност

08.05.2006г. / 23 22ч.
Аз жената
Детската смъртност

В първите дни след раждането повече от 4 милиона бебета умират, а мъртвородени през последните три месеца от бременността са около 3, 2 милиона, като най-засегнати са развиващите се страни.
Данните са публикувани в доклад на ООН, откъдето става ясно, че цифрите са много по-големи от очакваните прогнози. Тези данни са свързани с една от Целите за развитие на ООН – до 2015 г., където основна цел е да се намали наполовина бедността по света и съпътстващите я проблеми.
Според УНИЦЕФ развиващите се страни трябва да положат много повече грижи за недохранените деца, за да бъдат изпълнени целите на ООН за намаляване на техния брой поне на половина.
Повече от година екип от специалисти от Южна Африка е правил проучването, според което се отбелязва напредък, благодарение на направените инвестиции от източници, като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.
Двайсет африкански държави са поискали от Световната здравна организация техническа помощ за новородените в рамките на изминалата година. Здравната общност изостава с мерките в тази област.
Данните сочат, че мъртвородените варират от 1 на 1000 в богатите страни до 32 на 1000 в южна Азия и Африка.

Коментирай