Община Бургас реши детските градини да работят и през лятото

12.06.2008г. / 13 06ч.
Аз жената
Община Бургас реши детските градини да работят и през лятото

За улеснение и удобство на всички работещи родители Община Бургас реши детските заведения да не преустановяват своята дейност по време на летните месеци.

За тази цел ще бъдат организирани слети групи за децата, като техния брой ще бъде определен според изискванията на наредбата на Министерството на образованието и науката. В нея се регламентира броят на децата в групите, както и броя на самите групи.

“През лятото, когато много родители са ангажирани допълнително и със сезонна работа, за да осигурят прехранването и нормалната издръжка на своите семейства, не е редно вратите на детските заведения да бъдат затворени”, заяви заместник-кметът по образование и култура в Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева. “По този начин родителите ще бъдат много по-спокойни за сигурността на своите деца по време на летния сезон”, допълни тя.

Община Бургас вече е изпратила заповеди до директорите на детските заведения да не се прекъсва режима на работа в тях през лятото.

Достатъчни ли са детските площадки?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ttrt ( преди 11 години )
Че кога ли се е прекъсвал режимът на детските заведения?! Детските градини никога не затварят през лятото, както е редно поне един месец ваканция за децата. Детските градини са най-ощетени в системата на образованието, поради тази причина. Ощетени са и поради голямата и прекалена бройка деца - 35 - 37 в група, като не е помислено че това са малки деца с по-различни нужди от един ученик. Тепърва детето се учи да се храни само, да се съблича и облича, да учи, да изпълнява поръчки и ред други неща. Не е самостоятелно и се нуждае от непрекъснато внимание и помощ! Не му е осигурено лично пространство! И за всичките тези деца отговаря само един човек! После родителите негодуват, че нямало индивидуално внимание към неговото дете?! Питам ги аз, и тези на които им дойде на акъла да натъпчат така групите в Бургаските градини, на тази завишена бройка деца дали е лесно?! Освен всички тези негативи, като добавим и ниските заплати на детските учители, натовареността, липсата на заместници и принудата при отсъствие на колега да се поеме и неговата смяна, постоянното водене на излишна документация, невъзможност да се ползва болничен, защото няма кой да те замести... липсата на компенсация за дни в които си поел още една смяна и ред други... Няма лошо децата да се обгрижват и през лятото, но има много недобросъвестни родители, които не работят, ходят на плаж и каквото си решат, а децата стоят в градината и ги чакат на оградата с надежда днес да ги вземат по-рано. Нека тази форма е само за тези родители, които наистина работят и се нуждаят от нея като представят документ. И не на последно място - нека общината направи проверки за броя на децата в детските градини и да не излиза с номера за средната месечна посещаемост, да обърне внимание да се подобрят условията на труд на детските учители, за да работят с усмивка и желание, а не с досада и смачкани от ниското си заплащане. Нали искате добри учители? Дайте и вие нещо от себе си! Направете нещо и за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ван ( преди 11 години )
Безкрайно съм благодарна на общшна Бургас за решението детските градини да работят и през летния сезон.Трябва да е така,защото ние родителите работим независимо дали е зима или лято.А когато няма на кого да разчиташ за помощ... това е единственото решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар