Кметството в Бургас забрани събирането на пари за детските градини от родители

29.09.2008г. / 11 04ч.
Аз жената
Кметството в Бургас забрани събирането на пари за детските градини от родители

Заместник-кметът по образование и култура на община Бургас г-жа Йорданка Ананиева разпореди (на 26 септември 2008 г.) на директорите и учителите в детските градини да не събират пари от родителите на децата, които се обучават в тях, под какъвто и да било предлог. Всяко събиране на финансови средства в детските заведения, освен предвидените в Закона за народна просвета такси, ще се счита за неправомерно.

Поводът за последвалата реакция на заместник-кмета Йорданка Ананиева са постъпилите многобройни сигнали от засегнати граждани, че педагози в детски градини на града са искали от родителите средства за закупуване на скъпоструващи учебни помагала, почистващи и перилни препарати.

В текста изрично се посочва, че внасянето на дезинфекционни препарати от родители е забранено. Право да зарежда детските градини с препарати има единствено спечелилата обществената поръчка фирма, която извършва доставките само със сертификат за качество.

По закон детските градини могат да приемат финансови средства от родители, само ако те са предоставени доброволно и срещу това бъде издаван акт за дарение.

* * *

Бум на раждаемостта във Варна

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
К ( преди 11 години )
Вие хора не знаете ли, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Какъв точно е набора от почистващи материали, които ще зарежда "ФИРМАТА", господа от кметството? Ами сменете 35 годишните дюшечета на леглата. Подменете тръбите за водата да не се пукат, не оставяйте групи без ток, заради стари инсталации. И още нещо: осигурете чинове с пясък да пишат и рисуват децата, та да не се купуват учебници. Ако нямате пари за децата си, родители, и смятате, че тридесетина лева са достатъчни, не ги раждайте или поне си ги гледайте в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Роза ( преди 11 години )
А задължителното образователно съдържание как ще се реализира без учебни помагала? Вместо "да забранява", кмета да осигури за децата необходимите материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар