И във Варна не достигат места в детски ясли

21.01.2009г. / 10 52ч.
Аз жената
И във Варна не достигат места в детски ясли

Около 400 молби за прием в детски ясли на територията на Община Варна ще останат неудовлетворени, съобщава зам.-кметът по здравеопазването доц. Христо Бозов.

До момента са подадени 1839 заявления, а местата в забавачниците са 1033.

Половината от 800-те неприети в ясли деца ще бъдат обхванати, след като бъдат разкрити нови групи в ясли с номера 1, 3 и 9. За целта общината е инвестирала 1,5 млн. лв. В края на февруари ще бъде открита и детската ясла до магазин “Кауфланд”. Всички те ще осигурят общо 200 места.

Около 150 деца ще бъдат отглеждани от бабите или дядовците си по програма на Министерството на труда и социалната политика, допълва доц. Бозов. Той обяснява недостига на места в забавачниците с високата раждаемост във Варна през последните години. Само през миналата в морската столица са се родили 4138 деца.

Предстои разкриването на още яслени групи, за да се обхванат всички желаещи, обещава Христо Бозов. Вече тече проектирането на нова забавачница в кв. “Владислав Варненчик”, тъй като това е един от районите, които имат най-голяма нужда от това. Допълнителни пристройки за 2 групи ще бъдат открити в Детска ясла №11 “Иглика”, за една група – в ОДЗ № 14 “Звънче”, които ще осигурят места за още 140 деца.

Яслите с номера 5, 7 и 9 също ще бъдат разширени. Очаква се всички те да заработят най-късно от догодина.

Отпада условието родителите на децата, които кандидатстват за ясли и градини, да работят на територията на Община Варна, пояснява кметът Кирил Йорданов. Подадените веднъж документи за прием в забавачница няма да бъдат преразглеждани всяка година.
Информацията е на dariknews.bg.

* * *

Ще плащат по 100 лева за дете, за което няма място в детска градина
Майчинството – бебето през първите 12 месеца

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
калина ( преди 11 години )
не е така, защото детето като тръгне на ясла се спират 50 процента от майчинските, а тя като се върне на работа няма да взема и останалите 50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
В Варна има нужда от детски заведения а не от търговски центрове,едвали хората от марзел си натирват децата в градините,госпожо Живка.Всяко семейство се нуждае от средства да отгледа дете и трябва да работи за да ги набави,а на работа с детето няма как да отидеш.Затова плащтаме данъци да има детски и учебни заведения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Tsvetkova ( преди 11 години )
Явно госпожата не е заподната с процедурата по приема в детските ясли и градини. Родителите задължително представят служебна бележка от работодателя си, че работят по трудов договор, а доколкото знам от тази година вече се изисква и служебна бележка от ТД на НАП, че лицето е наето на работа по трудов договор на територията на община Варна.Така, че малко трудно ще им е на родителите да получават помощи за майчинство и да уредят детето си на ясла. Местата са наистина много малко на фона на желаещите деца.Колкото до хигиенните навици на децата естествено, че всеки родител се опитва да ги изгради, но възпитателките в яслите и градините имат по-добър подход, все пак на тях това им е част от работата, особено в яслите, и те се справят много по-лесно от родителите. Освен това от тях децата имат по-голям респект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Живка ( преди 11 години )
Няма да достигат, защото младите и не много млади майки и татковци искат хем да прибират пари за майчинство и помощи за детето, хем да го натирят в яслите да не им се пречка в къщи. Ако може и възпитателките в детската градина да го научат да ходи на гърне и да си мие ръцете, че и това им се вижда трудно на днешните родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар