Пролетта идва с желанието да се похапва нещо свежо, прясно, зелено. Ако това се съчетае с приятна разходка в планината през уикенда – резултатът може да е – Копривена супа. Тя се приготвя бързо и лесно, освен това е идеална по време на пост, полезна и за деца и за възрастни, богата на желязо, лека храна за тези, които са на диета.
Почистете и измийте добре копривата – това става лесно в гевгир на течаща вода. Поставете в подходяща тенджера и залейте с вода. След като кипне оставете да поври 5-6 минути. Свалете от котлона и пасирайте – с гевгир и дървена лъжица или с пасатор.
Поставете отново на котлона, добавете мазнината, ориза, подправките. Варете още 10-15 минути до разваряването на ориза. Поднесете топла или хладка, по желание гарнирана с кисело мляко.
Коментар: Супичката е страхотно вкусна и здравословна ... Само да се покаже копривката и аз започвам да си я готвя ... По желание може да й се направи застройка от яйце и кисело мляко .. и непременно й добавям сирене след като стане готова ...
Елица Караиванова, 25 г.
Снимка: freeimages.com