Интимно

Как да разбера бременна ли съм

21.10.2009г. / 09 40ч.
Аз жената
Как да разбера бременна ли съм

В редакцията получихме писмото на Дима, на 21 години:

“Здравейте. Искам да попитам колко време след евентуално зачеване би трябвало да спре или да закъснее цикълът? Възможно ли е ако съм имала полов акт 6 дни преди да ми дойде (без никакво закъснение), да съм забременяла и въпреки това да ми е дошло по най-редовен начин (в смисъл мога ли да съм спокойна, че не съм бременна, понеже ми е дошло, макар и 6 дни след половия акт?)?
С други думи въпросът ми е – кога най-рано започва бременността? След първите 72 часа?”

Мило момиче,
бременността настъпва веднага след половия акт. Най-важните процеси за началото на новия живот протичат именно в първите часове след половото сношение. Бременността започва веднага.
Относно въпросите – да, възможно е да забременеете дори 6 дена преди менструалния ви цикъл – следва да се изчислят датите на овулация и съответно да се констатира ако има бременност. Но щом след 6 дена все пак сте влязла в цикъл – по-вероятно е да не сте бременна.
Оставям малка вратичка с това “по-вероятно”, защото – знаете добре, съществува и опцията за цветна бременност. Прочетете повече за нея тук.
При всички случаи – ако се съмнявате – направете си тест за бременност или посетете своя гинеколог.

* * *

Как мога да проверя дали съм бременна

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Rosi ( преди 11 години )
Здравейте! Закъснява ми вече 7 ден , трябваше да ми дойде МЦ на 18.02. вчера си правих тест за бременност и беше отрицателен.Възможно ли е все пак да съм бременна????Благодаря предварително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тина ( преди 11 години )
Здравейте,искам да попитам като съм правила секс на 06.02.и приятеля ми се задоволи сам и след това сме правили пак секс след около 2 часа възможно ли е да съм бременна?Трябваше да ми дойде цикала на 14.02.Моля ви отговорете ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Д-р Спасова ( преди 11 години )
Ина, не се отчайвайте - това е първото правило. Не се притеснявайте за "изтичането", то е нормално. Добре е да се направят изследвания. Но Вие сте млада, нещата изглеждат добре и вярвам скоро ще имате сбъдната мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ина ( преди 11 години )
Здравейте, обръщам се къв д-р Спасова, от 9 месеца се опитвам да стана майка, но досега не е станало.Всеки път спермата изтича от мен, не знам дали това е проблемът, ходя и на лекар, засега не са констатирали проблем,но се надявам да няма. Другата седмица ще ми направят фоликуметрия,но овулация протича. този месец ползваме Пре-сийд, и от мен не изтича нищо. Възможно ли е да съм забременяла и възможно ли е ову-то ми да не го нацелваме, цикълът ми е редовен на 30 дни с продължителност 6 дни? Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар