Продукти за две порции:
1 бутче от патица (или едра кокошка), по възможност с кожата
2 суп. лъж. сметана
2 суп. лъж. бяло вино
1 суп. лъж. зехтин
4-5 зърна черен и зелен пипер
1/4 ч. л. червен пипер
щипка захар
сол на вкус
Приготвяне:
Поставете месото за около два часа в марината от бяло вино, сметана и зехтин. Извадете и овкусете месото със сол и черен пипер. Разделете бутчето на две, както е с кожата. Поставете надлъжно на шишче.
Опечете равномерно на скара от всички страни.
От маринатата поставете цялата смес в тиган на умерен огън. Добавете пипера, както и захарта. Оставете на котлона до сгъстяване при постоянно бъркане за около 5-6 минути. Залейте със сместа бутчетата и поднесете топли. За гарнитура използвайте картофено пюре или бял ориз.
* * *
Свински шишчета
Пържени агнешки шишчета
Пилешки шишчета със зеленчуци
Пикантни ловджийски шишчета