В тенджера с много подсолена вода варим карфиола, докато леко омекне, около 15 минути. Изваждаме го от водата, изцеждаме го и го разкъсваме на цветчета, които нареждаме в намазана с мазнина тавичка. Отделно с 3 лъжици масло запържваме брашното. На тънка струя, като бъркаме непрекъснато, наливаме топлото прясно мляко. Образува се гъста каша. Към кашата добавяме лъжичка сол, 2 лъжици масло, черен пипер, 1 чашка настърган кашкавал. Разбъркваме енергично и сваляме от огъня. Изсипваме половината смес върху карфиола и разбъркваме леко. Изсипваме и другата половина от сместа така, че да покрие цялата тавичка. Отгоре поръсваме с останалия кашкавал. Печем 15 минути в гореща фурна.
* * *
Салата от панирани броколи и карфиол
Гретен с броколи и карфиол
Пиле с карфиол в сос
Супа от карфиол
Гретен с карфиол