Здраве и красота

Какво е киста на яйчниците?

13.05.2006г. / 01 20ч.
Аз жената
Какво е киста на яйчниците?

В дейността на половите органи една от най-важните роли се пада на яйчниците. Те са жлези, разположени от двете страни на матката, близо до тазовите стени, свързани с еластична връзка. Наподобяват формата на бадем, а големината им се мени под влияние на цикличните промени. Повърхността им в началото е гладка, но с течение на времето става неравна.

В яйчника за 28 дни една от яйцеклетките (овоцит) узрява и при овулация тя се освобождава, за да бъде оплодена. Ако не се осъществи оплождането, се наблюдава менструация, с която се отбелязва краят на половия цикъл.

Друга функция на яйчниците е свързана с отделянето на полови хормони – естроген и прогестерон. Те са много важни за нормалното функциониране на менструалния цикъл, бременността, както и нормалната женска физиология. Активният период на яйчниците започва през пубертета и завършва с настъпването на менопаузата.

Най-често срещаното заболяване при яйчниците е кистата, която се наблюдава при всяка втора жена. Най-общо казано тя представлява образувание, съдържащо течност. Този мехур нараства, подхранван от кръвоносните съдове. Възможно е да се завърти, като по този начин се спира достъпът на хранителни вещества, в следствие на което се появяват силни болки в корема, повръщане и др.

Различават се функционални и органични кисти. Първите се причиняват от смущения в мензисния цикъл. Те много често изчезват след мензис и не са канцерогенни.

Дейността на жлезите с вътрешна секреция се направлява от нервната система. Яйчниците се контролират от хипофизната жлеза. Когато жените са нервни и неспокойни, хипоталамусът, който е много чувствителен на психически смущения, започва да подава грешни импулси към яйчниците. Яйчниковият фоликул не освобождава овоцида, а продължава да се развива, като се пълни с течност. Ако кистата се образува след овулация, освобождаването на двата хормона – естроген и прогестерон продължава.

Функционалната киста не се нуждае от операция. Тя може да се излекува с помощта на медикаменти. Най-често помага приема на прогестерон в големи дози. Противозачатъчните хапчета блокират овулацията. Ако редовно приемате противозачатъчни таблетки, може никога да не се развие киста на яйчника.

Другият вид кисти са органичните. Те са различни по произход и е задължително да бъдат оперирани, защото има опасност да дегенерират в рак. При нарастване притискат пикочния мехур или червата, което може да причини тежки усложнения, дори вътрешни кръвоизливи.

Кистите се откриват при гинекологичен преглед чрез ехографско наблюдение. Ако имате смущения в мензисния цикъл и дифузна болка ниско в корема (а може да е силна и едностранна), се обърнете към лекуващия лекар.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 11 години )
Преди 3 години ми поставиха диагноза хронична кандида,която на пръв поглед е нещо нормално.Половин година след това направих бъбречна криза. Преди няколоко месеца последва и втората. През цялото това време имам болки при полов акт , които са рядко но много остри и болезнени. Преди 2 дни бях на профилактичен преглед за бъбреците,при което лекарката ми сподели с мен , че на видеозона вижда киста на десния яйчник. Искам да ви попитам какви точно са симптомите и ако някой има информация за причините на образуването на кистите. Благодаря предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Alex ( преди 11 години )
приятелката ми има киста и твърди, че лекарят й е забранил д прави секс без презерватив. Дали ме лъже защото не иска да го правим без?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
vsk ( преди 11 години )
Относно изказването на Мария: Девойко, тук никой няма нужда от допълнителна уплаха. Явно си много компетентна относно човешкото тяло. Изказването ти е повече от ужасно. Какво значи според теб /цитирам/: "процидурата е прочистване,това означава че ти изваждат всички черва за да почистят добре всичко и ги изсипват обратно вътре.от това може и да получиш други работи на червата.за сега медицината все още е касапница."...... Само пропусна да кажеш че червата се минават и през пералнята..... Процедурите са достатъчно неприятни, за да ги превръщаш във филм на ужасите. По този начин не даваш никакъв стимул на тези които страдат, повярвай ми!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nnnnn ( преди 11 години )
помогнете на севи тя е много добро момиче даите и някак1в с1вет моля ви сежи 6те се оправиш аз 6те с1м до теб {}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
севи ( преди 11 години )
вчера бях на генеколог защото имах нредовен менсруален цикьл и това ме притесни защтото не е нормално за мен.Когато ми казаха че имам киста на десния яьчник много се оплаших.Лекаря каза че работата е била средна.Незнам защто се е появила но и незнам кого да попитам?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Виолетке, тичай при докторите че ще си заминеш. не е нормално да подържаш температура эа това лекарите постояно следят температурата.след опирацията е нормално да я имаш,но не и след като вече са те изписали.Т означава че или някой си е забравил чуждо тяло в теб или не са ти прочистили корема добре от спукването на кистата.при изтекли мръсотии в коремната кухина процидурата е прочистване,това означава че ти изваждат всички черва за да почистят добре всичко и ги изсипват обратно вътре.от това може и да получиш други работи на червата.за сега медицината все още е касапница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Данката ( преди 11 години )
И аз имам киста на единия яйчник. Откриха ми я преди 6 месеца и сега ще ме оперират. Казаха ми че не е голяма и че ще ми се направи безкръвна операция. Почти няма да боли. Но пак си е гадно. Искам да посъветвам всички момичета и жени да ходят редовно на лекар. И когато им се постави някаква диагноза да ходят и при друг лекар. Аз ходих при трима и тримата ми казаха различни неща. Парво кистата ми беше от ляво, после казаха, че е отдясно и куп други простотии. Да се чуди човек на кого да вярва. Най- добре е да се ходи при специалист. И също така ако кистата се лекува със противозачатъчни и след три месеца няма резултат, кистата се премахжа оперативно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 11 години )
Преди седмица ми установиха киста на яйчника и веднага назначихме ден за операция, понеже кистата беше доста голяма и имаше опасност да се спука.Но така или иначе не дочаках деня на операцията защото се случи точно това-спука се.Оперираха ме по спешност и оттогава поддържам една температура от 37,2 градуса.Моля ви ако има някой с подобни симптоми да пише и да ми даде съвет какво да правя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Нелка ( преди 11 години )
На 17.02.2008.ми се спука 1киста и ме заведоха по спешност в Пирогов.Приехаме и стоях 1седмица.Казаха че другата киста се уголемявала ама ме изписаха.Стоях 6дни иказаха че ако намерят кръв ще се наложи да ме опериратлНе намериха,но когато ходя до тоалетна и се почистя имам много малко кръв.Сега си почивам и не вдигам тежко за да не ми стане пак така.Съветвам всички жени:ОБРЪЩАЙТЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА СЕБЕ СИ,А НЕ ЧАКАЙТЕ ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ КАКТО НАПРАВИХ АЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
aneliya ( преди 11 години )
predi edna godina me operiraha ot spukana kista na leviya yaychnik.Redovno si hodih na ginekologichen pregled.Ot nemarlivost ne sa zabelyazali che imam kista.Sas ujasna bolka v korema otidoh po speshnost v bol.Te me operirat parvo za apandesit no tay kato se ustanovyava che tam nishto nyama i prodaljavat da si rovyat i se ustanovyava che e spukana kista v yachnika.Byaha me razrezali kato jivotno.Ot men edin savet.Vnimavay te pri kogo shte hodite na preglet.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар