Свободно време

Най-разпространените суеверия

01.04.2008г. / 09 10ч.
Джадала Мария
Най-разпространените суеверия

Кои са най-разпространените вярвания и суеверия? И защо сме си ги намислили, за да ни затрудняват, притесняват, притискат и препречват на пътя дори в най-слънчевите дни ...? Ами, защото сме хора, за да си търсим външни оправдания за нашите лични несгоди и несполуки. Хм, това обяснение, дори да не ни харесва, е факт. А в какво вярваме?

Черна котка
Едно от най-често срещаните суеверия – ако черна котка пресече пътя ти, особено сутрин – на лошо е!

Петък, тринайсти
Дори да не вярвате в нищо друго, петък, особено съчетан с 13-то число на месеца ви кара да сте нащрек, нали?

Сутрин да те срещне някой с пълни ръце
Поверието, че ако срещнете някой с “пълни” ръце сутрин ще ви е благодатен денят е залегнало трайно в нашите суеверия. Дали пък няма капка поне истина в това?

Моля, допишете своите виждания и суеверия...

Първи април по света

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Елеонора ( преди 11 години )
Вярваме или не на суеверията, нищо няма да загубим, ако се съобразяваме с някои препоръки от приятели. Ето какво спазвам аз, вече дори несъзнателно: 1. не оставям чантата си на земята, защото е на бедност; 2. Ако ми се наложи да се върна, сядам за половин минутка; 3. ако не се сещам къде съм оставила нещо, връзвам си възелче на носна кърпа; 4. наистина е по-добре първият човек който те срещне като си излязъл от къщи да не е с празни ръце, а най на късмет е, ако носи хляб... и още други нещица, за които не мога да се сетя, но ще ми бъде любопитно да знам какво вие правите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ади ( преди 11 години )
Какво е суеверието? Самата дума го подсказва - нещо, на което вярваме всуе, т. е. напразно. Предполагам, че са остатък от много стари, езически вярвания и въпреки, че не вярвам в много от тях, понякога ми се налага да се съобразявам с някои - било заради себе си, било заради останалите хора.В доста суеверия има и рационално зрънце - като например това да не се люлееш на стола си или да не се чешеш по носа, или пък да не имитираш неприятни неща. На тях ни учат още от деца. Има и други: да не минаваш под стълба или да не стъпваш на шахта - те също могат да намерят своето обяснение.Това от което аз лично се притеснявам всяка сутрин е да не си изпусна гребена (ако хвърлиш или изпуснеш гребен ще се изложиш пред толкова на брой хора, колкото са зъбите на гребена - стряскащо нали?); другото, с което се съобразявам е, че дамската чанта не трябва да се оставя на пода (било на беднотия) и обратното - намереното "късметче" не се харчи, а се носи в джоба, за да не ни липсват пари - да кажа "под секрет" - мисля, че действа ;).За много суеверия бях "информирана" от роднини или наблюдателни съседи, когато създадох свое семейство. Като например това, че изпраните дрехи се простират обърнати наопаки (това е практично) и хванати за горната част - блузите за раменете, панталоните - за колана (това пък е свързано със съхраняване жизнената енергия на човека, който ги носи), и че не трябва да остават навън след залез слънце. Особено стриктно това трябвало да се спазва за бебешките дрешки - няма как, изпълнявам.Друго "домашно" суеверие е, когато твой близък пътува, къщата да не се мете, чисти и да не се тупат постелки и пр. (за предпазване от злополука). Когато имаме информация, че съответният човек е пристигнал или трябва да е пристигнал където трябва, вече можело...Много разпространено е суеверието да не се изнася нищо от дома след залез слянце, така че, не тичайте при комшийката за чаша захар или друго по тъмно - и щипка сол не би трябвало да се дава. Ако са по-учтиви, ще ви предложат да отидете пак на другия ден, по светло.Суеверия свързани с подаръци са да не се подарява свещ или картина в рамка, или цвете в саксия с пръст (тук откривам скрит замисъл). Човекът, на когото подаряваме трябвало сам да си подсигури рамка за картината или да си засади растението.Суеверие, на което трудно намирам обяснение е, че пръстен (*** също) не се дава от ръка в ръка - трябва да се остави някъде, преди да се вземе; че бебешката количка не е добре да се вози празна, а пък бебенцето да не се оглежда в огледало до едногодишна възраст и много други.Това, в което определено не вярвам е суеверието за черната котка - имаме една такава всеобща любимка в квартала и нищо лошо не ни се случва, даже напротив. Затова съм на мнение, че суеверията ни "застрашават" единствено и само ако вярваме в тях, но една доза песимизъм никога не е излишна. Желая много здраве късмет на всички, които имаха търпението да прочетат написаното от мен до тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Евелина ( преди 11 години )
Вярвам в такива неща. Например в лисването на вода пред ученика, за да му върви през учебната година. Червения конец на ръката или синеца за здраве, за късмет и срещу уроки. В тези неща няма нищо странно. От векове милиони хора по света вярват, че има съдба и че тя се управлява по един или друг начин, като се избегне дори и преминаването на черна котка :) Като шофьор пък избягвам да минавам пред колата преди да тръгна. Смешно е, но вярвам, че ще е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Lidia ( преди 11 години )
Аз сама съм изпитала суеверието,че срещнеш ли някой сутрин с пулни чанти-ще ти върви.Отивах на изпит ,и наистина мина леко и го взех с отлична оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
zory ( преди 11 години )
Това с връщането сутрин и на мин ми се е случвало, но пробвайте да се върнете втори път, и преди да излезете се погледнете в огледало :)късмет :)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
polia ( преди 11 години )
Na men nai chesto mi se slychva kato zabravq neshto v kushti i se vurna i denqt mi stava shantav ili prossto samata psihicheska naglasa che kato se vyrnesh prez praga na vratat nqma da ti e hybav denqt, to ako trqbva da spazvash vsichko i da vqrvash na vsichki ne trqbva da izlizash ot vkushti :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анита ( преди 11 години )
И аз по-рано си мислех като вас,че са бабини деветини ,но се оказе,че съвсем не е така.Колкото пъти се върна сутрин от вратата ,толкова не ми върви през деня.А пък чантата си с парите и документите си загубих точно в петък 13ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дима ( преди 11 години )
Наскоро ми казаха , че не трябва да се подарява часовник - вероятно се прави някаква асоциация с изтичането на времето.За мен обаче всички суеверия са си бабини деветини...Стига да иска ,човек винаги може да натовари дадена гледка/събитие или др./с положителен заряд: например часовникът да символизира , че времето е ваше и работи за вас! Когато са положителни суеверията са супер!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Марияна ( преди 11 години )
Не вярвам в никакви такива суеверия, това ,което се случва на човек е негова съдба било то хубаво или лошо важното да имаме мечти ,защото и най-невъзможното нещо може да стане реалност стига да го желаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време