Кекс, който винаги става

12 май 2011 | 16:06 | Аз жената
4 от 13 гласа
Добави в любими
4 яйца
1 ч. ч.* захар
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. топла вода
1/2 ч. ч. олио
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче шоколадови пръчици
олио за намазване на формата
пудра захар за поръсване
1 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Белтъците се разбиват на твърд сняг, жълтъците се разбиват добре със захарта. Към жълтъчената смес се добавят останалите съставки без шоколадовите пръчици и се разбива до хомогенна смес. Към нея се прибавят белтъците на сняг и шоколадовите пръчици и внимателно се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в намазана с олио форма за кекс. Пече се за около час и половина на 180 градуса. Шоколадовите пръчици са за да е кекса на точици, когато се разреже. Вместо шоколадови пръчици може да се добавят орехи, стафиди, накълцани сушени плодове. По желание се поръсва с пудра захар.

Да ви е сладко!
* Чаената чаша е от големите.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Гергана ( преди 6 години )
Голямо хабене на ток! Вместо вода се слага половин чаша кисело мляко, половин бакпулвер и се пече 35-40 мин.Става и по-вкусно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Eli ( преди 10 години )
edin chas i polovina,tova da ne e agneshko be hora?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Димо ( преди 12 години )
Като намалите количеството на водата на 1/2 ч.ч. , ще се намали и времето за приготвяне на кекса. Приготвям кекс по същата рецепта, но 1/2 ч.ч. вода и е готов за 50 минути, при печене на 180-220 градуса.След изключване на фурната, престоява още 10 минути в топлата фурна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
домакиня ( преди 12 години )
Аз знам, че кекс се пече максимум на 200-220 градуса за около 40 минути. Как не ви изгаря при толкова дълго печене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Цвета ( преди 12 години )
Аз правя същата рецепта, но с прясно мляко вместо вода и се изпича за 50 мин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Даринка ( преди 12 години )
това печене час и половина не е ли твърде множко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Донка ( преди 12 години )
Никога не е изгарял (на снимката така ли изглежда), вероятно заради по-ниската температура. Пекла съм го в метална и веднъж в силиконова форма, но предпочитам металната.Час и половина не е много според мен, ако се пече на същата температура, няма да се доизпече, а не съм пробвала да увелича градусите и да намаля времето. По този начин предполагам, че ще се изпече от горе и от долу, но не и по средата, защото става доста висок. По рецептата кекса е чудесен и всеки, който го е опитал, го харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар