Тестени закуски – критикуваме ги, но ги ядем

29.04.2010г. / 11 06ч.
Ивет Лолова
Тестени закуски – критикуваме ги, но ги ядем

Коя е най-бързата от бързите закуски – баничка с боза от близката баничарница или кифла с айран пак от там. Прибягваме до нея, когато:
- успали сме се за работа и имаме време само да си измием очите и да се облечем на две-на три;
- хладилникът у дома е празен, защото не сме имали време да напазаруваме;
- хванала ни е носталгията по детството с мириса на прясноизпечена баница и ароматните кифли на баба.

Въпреки, че сме съвременни хора, порядъчно информирани за вредата за здравето и фигурата ни от честата консумация на тестени закуски, поне два или три пъти седмично си хапваме баница, поничка, кифла, милинка и т.н. Ако не за закуска, то за обяд – няма по-бърза и засищаща храна в кратката обедна почивка. И не на последно място – евтина.

Цените в различните квартали на София се движат в близки граници: кашкавалка – 1.00 лв., хайдушка баница с кайма – 1.00 лв., баница със сирене – 0.90 лв., баница с праз и сирене – 1.00 лв., руло с маслини – 1.00 лв., родопски шиш – 1.40 лв., кренвиршка – 1.00 лв., кифла с различен пълнеж – 0.80 лв., мекица – 0.25 лв., пирожка и поничка – 0.80 лв. Като прибавим и една малка боза – 0.50 лв. или айран за 0.80 лв., сметката излиза средно по 1.50 – 2.00 лв. за закуска или обяд. Е, ако става дума за мъж – смятайте по две.
 
Популярността на тестените закуски се крие не само в цената, но и в голямото им разнообразие. Докато преди двадесет години имаше три вида кифли, понички, пирожки и банички, сега производителите измислиха още десетина рецепти. Предлагат се кифли с кренвирш, баница с кайма и кръгла сиренка с ококорено яйце отгоре. А щом се предлагат, значи има търсене. Щом има търсене, баничарниците цъфтят и няма скоро да прецъфтят. А хората ще дебелеят и болеят.

Аз, обаче, си мечтая скоро да се роди диетичната баничарница на XXI век. В нея да се предлагат тестени закуски от пълнозърнесто, ръжено и царевично брашно; с олио и зехтин вместо с маргарин; с плънка от плодове и кафява захар; със зеленчукови милинки за обяд, всичко поръсено със сусам и ядки. Не знам с колко може да се вдигнат цените на предлаганите здравословни банички и кифли (може би с левче), но смятам, че това ще бъде добра алтернатива – хем бърза закуска, хем полезна за здравето и фигурата.

* * *

Мода в закуските 2010
Здравословно хранене в училище
Чипсът убива - минете на чушки
Бърза закуска - тема във форума
Една купичка мюсли на ден
Добро утро с усмивка и ароматно кафе - тема във форума


Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Нина ( преди 12 години )
Човекът, етръгнал по сегашният си път когато е престанал да търси храната си по18-20 часа в денонощието, както животните. Отчасти това е и заради използването на зърнените храни- не ги критикувайте, няма народ по-света да не ги използва. Търговски трикове са различните видове хляб и брашна/различен е само вкуса им и начина на смилане/. Не хвалете и царевичното брашно- от него се добива най много нишесте, а това са си чисти захари. А, ако знаете какви по-страшно вредни неща ядете в останалите прехвалени продукти, ще станете заклети привърженици на пшеничното брашно и екологичните тестени изделия. Манипулират Ви, ако това не е платена публикация, потърсете мнения от истински специалисти, а не от платени пишман диетолози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
violeta ( преди 12 години )
Не мисля, че царевичното брашно е по-ниско калорично и здравословно от пшеничното. Нали си спомняте за отровния качамак. А и не мисля, че маргаринът се използва широко в тази индустрия, по скоро олио и животински мазнини /все още/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Свилен ( преди 12 години )
Госпожо Лолова основната съставка на добрия фураж за угояване на *** е царевизата/смляна като брашно/. Та мисълта ми е ще ни угоявате ли с вашата статия,защото от нея лъха на некомпетентност.Пък и закуските най често ги правят със свинска мас, понякога смесена с растителна мазнина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Цветомира ( преди 12 години )
Според мен проблема е в маргарина, а не толкова в брашното, този продукт просто трябва да бъде забранен.Аз и моето семейство не го използваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Ивет ( преди 12 години )
Разпитвала съм подробно в няколко баничарници - използват маргарин - най-евтино е. А за царевичното брашно - права сте, но ако има засилен контрол, няма да има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Ани ( преди 12 години )
Е, че баничките са си супер:) Едно време само това са яли, но не са били дебели - значи не в баницата е проблема:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Весела ( преди 12 години )
Най -краткият път към оглупяването е постлан със сладолед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар