Семейство

Нов живот в малката къща за младежите от дома в с. Могилино

15.05.2010г. / 10 35ч.
Аз жената
Нов живот в малката къща за младежите от дома в с. Могилино

Вчера в с. Гложене, община Тетевен бе открита третата малка къща за децата от дома в с. Могилино. На откриването присъстваха Надя Шабани – председател на Държавната агенция за закрила на детето, г-н Николай Павлов – кмет на община Тетевен, г-жа Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България, представители на областните власти, както и участниците във шоуто на bTV “Великолепната шесторка” – Мариана Попова, Нели Иванова, Румяна Маринова и Тити Папазов.

УНИЦЕФ инвестира 343 000 лв. за изграждане на малката къща (Център за настаняване от семеен тип). Бяха извършени строително-ремонтни дейности и закупени за необходимото допълнително обзавеждане, оборудване и асансьор, напълно адаптирани за хора с увреждания. Допълнителни средства бяха инвестирани и в обучението на персонала, полагащ грижа за младежите. Общият брой на хората, работещи в малката къща е 10. В къщата могат да живеят 12 младежи. В момента са настанени 8 (5 момчета и 3 момичета), предстои настаняването на още 2 момичета. Къщата е в непосредствена близост до здравен център и предоставя достъп до необходимите медицински услуги. 

Таня Радочай благодари на участниците в този проект и подчерта, че децата от Могилино вече могат да се радват на достоен живот в обществото и оптимизъм. “Вие го направихте за децата от дома в с. Могилино, можете да го направите и за много други деца, които са наказани, без да са извършили престъпление. Благодаря ви, че доказахте, че има надежда за по-добър живот за всяко едно дете”, завърши г-жа Радочай. Мариана Попова благодари специално на всички хора от община Тетевен, които приемат децата от Могилино и им помагат да започнат новия си живот, а Тити Папазов припомни, че е най-важно децата да могат да бъдат със своите родители. Надя Шабани изказа благодарността си към УНИЦЕФ, bTV и участниците във Великолепната шесторка, които са успели да постигнат и нещо много по-важно от набраните средства, а именно да дадат надежда и да заявят, че домовете трябва да бъдат затворени. Председателят на ДАЗД заяви още веднъж готовността на правителството да проведе реформата на институциите.

Работата на УНИЦЕФ по затваряне на дома в с. Могилино е част от работа на организацията в подкрепа на процеса на деинституционализация в България. Основните приоритети в проектите на УНИЦЕФ са подкрепата на семействата, приемната грижа, превенция на изоставяне и др.

Британският документален филм “Изоставените деца на България”, излъчен по Би Би Си, обрисува недопустимото положение в дома за деца и млади хора с умствена изостаналост (ДДМУИ) в с. Могилино. В отговор, Правителството на Република България, подкрепено от УНИЦЕФ, разработи план за действие, чиято крайна цел е закриването на дома, работа с техните биологични семейства и настаняването на децата и младежите в алтернативни форми на услуги. Планът за действие целеше осигуряване на достоен живот на децата с увреждания в дома и изготвяне на ефективен модел за тяхната успешна и реална деинституционализация.
За реализирането на тези дейности УНИЦЕФ получи безценната подкрепа на bTV и така се осигури необходимото финансиране на новите услуги, като в същото време се даде гласност на проблема на лошата грижа за децата в институции. Общо шест “малки къщи” се изграждат за децата и младежите от дома в с. Могилино, за да им се предостави грижа в среда, близка до семейната. До момента са открити 2 къщи в Русе. През юни предстои откриването на къщите във Варна и в Две Могили, а до края на годината и в София. Домът в с. Могилино бе официално закрит през октомври 2009 г.

Малката къща е център за настаняване от семеен тип, алтернативна социална услуга в общността, в която малка група деца живеят в среда близка до домашната – те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в Малка къща. Всяко дете, което живее там е уникално и неповторимо и ще му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие.

* * *

Какво става с децата от Могилино?
УНИЦЕФ в подкрепа на Могилино
Къде ще приемат децата от дома в Могилино
Хората с увреждания и обществото... – тема от форума

Коментирай