Свободно време

Активирай гения в теб

28.05.2010г. / 11 42ч.
Аз жената
Активирай гения в теб

Д-р Ранк е терапевт с богат опит (работила е със стотици участвали в спасителните операции при събитията от 11.IX.2001 г.). Бивша певица, тя осъзнава, че новаторското прилагане на този метод, съчетан с най-новите научни открития, може да увеличи максимално умствения, емоционалния, творческия и духовен потенциал на човека. С книгата „Активирай гения в теб“ този метод за пръв път напуска кабинета на психотерапевта.

Най-големият проблем, с който се сблъскваме в живота, е това, че получаваме не онова, което търсим, а цял куп нежелани неща. Мислим си, че знаем какво искаме – какъв партньор, каква работа, какви приятели, какъв дом и какъв живот, но твърде рядко получаваме онова, което желаем. Все продължаваме да очакваме голямото прозрение, което ще ни подскаже как да променим живота си, но то май така и не ни осенява.
Авторите на „Активирай гения в теб“ въздействат върху съзнанието ни чрез новаторската си разработка – съчетанието между енергийни понятия, цветни образи и символи, плюс музикален аудиофайл (сваля се от www.ignitethegeniuswithin.com). Аудиофайлът стимулира двете мозъчни полукълба да влязат в контакт, да общуват помежду си и пораждат онова състояние на мозъка по време на сън, онези редки моменти, когато изневиделица получаваме прозрения, които променят завинаги живота ни.

Книгата ще събуди у вас творческия гений и няма да ви се налага повече да чакате откровения свише, защото те ще започнат да ви се случват отначало на всеки две седмици, след това всяка седмица, а не след дълго – и всеки ден.
Уникалният метод на авторите се корени в модерна психотерапия, използвана през 80-те години, чрез която са лекували както ветерани от Виетнам, така и страдащи от пост-травматично стресово разстройство.

Откъс
Ние винаги получаваме точно това, което искаме. В повечето случаи обаче сами не знаем какво искаме. И за да станат нещата още по-сложни, повечето от нас дори не си дават сметка, че желанията им са несъзнателни. Затова се получават въпиещи несъответствия между онова, което си мислим, че искаме, и това, което получаваме в действителност. Казваме си например, че искаме повече пари, а не ги изкарваме, искаме някоя хубава връзка, ала все не я постигаме или пък твърдим, че искаме щастие, но, изобщо не сме щастливи.
Това до болка познато състояние е повсеместно явление, за което си има и причини.
Да започнем с тази: ние от най-ранна възраст свикваме с мисълта, че повечето неща в живота ни се случват независимо от нас. После научаваме и дежурното обяснение: нашите желания и резултати се разминават поради нещо външно и по-могъщо от нас. Това може да е несправедливо устроеният свят, бездушната вселена, късметът, Бог, биологията, кармата или пък сляпата случайност, но така или иначе пред него сме абсолютно безпомощни. По този начин неволно „проецираме“ собствената си вътрешна мощ и съкровени мечти върху някаква имагинерна и неподвластна нам външна сила, а фактът, че повечето ни преживявания се изплъзват от нашия контрол, само засилва хроничното ни усещане за безсилие...
Все кроим разни житейски планове (този ни порив е неудържим), но винаги несъзнателно, без да ни хрумва, че дори и най-неприятното, което ни се случва, всъщност е пряко следствие от някое наше скрито желание. И вместо да осъзнаем, че съдбата ни е в наши ръце, ние разхищаваме силите си, за да издигаме бариери пред онова, което би ни накарало да се чувстваме щастливи и реализирани. Така се затвърждава и убеждението ни, че не сме способни да преодолеем тези чисто имагинерни препятствия.
Нашата воля обаче винаги действа и тъкмо тя определя характера на преживяванията ни. Само че липсата на съзнателна връзка между нас и нашите скрити енергийни ресурси не ни позволява да накараме волята си да работи не срещу, а за нас.
Затова се появи и тази книга.
Приемете я като учебно помагало, с което по-бързо ще разберете, че в живота ви няма друга сила освен вашата собствена. Тя ще ви помогне да откриете сами източника на вашите преживявания – и добри, и лоши, който е не някъде другаде, а в собственото ви съзнание. Откриете ли това, пред вас ще се разкрие и една невероятна възможност – да разполагате с безгранична власт над своя живот...
За целта ще ви помогнат и тези три посредника:
образи на хора, места и неща;
специален саундтрак (вж. следващия раздел), за който се знае, че улеснява мислите и чувствата да изплуват на повърхността, успокоява нервната система и провокира въображението. Вместо стандартен стерео запис, звучащ и в двете уши, тук звукът се люлее и прелива от единия канал в другия. Тази билатерална стимулация на мозъка ще ви помогне да изпаднете в едно особено състояние (напомнящо т. нар. осъзнато сънуване), в което ще имате възможността да шествате безпрепятствено във времето и пространството, без да ви се налага да извършвате каквито и да е движения, но и без да заспивате;
Кратки и прости инструкции под формата на въпроси (от вас се иска да опишете онова, което виждате в съответния образ).
Ако можете да опишете впечатленията си от видяното изображение, ще успеете и сами да разберете, че източникът на вашите преживявания се крие не някъде другаде, а в собственото ви съзнание. Така де, откакто свят светува, не се е появявала снимка, способна да чувства и мисли, а и никой образ не се е сдобивал със смисъл или сюжет, без някоя човешка личност да му ги придаде. С други думи, ако преживявате нещо, докато съзерцавате изобразеното, значи вие възприемате поредното отражение на самите себе си... Но откриете ли себе си в тези образи, вие ще започнете и да разпознавате своето място в света, а и във Всемира. Това революционно откритие ще ви помогне да осъзнаете, че препятствията, с които се сблъсквате, не се дължат на някакъв външен свят, който се чуди какво да ви погоди, а просто изразяват собствените ви потиснати желания. А щом вие си създавате тези пречки, значи можете и да ги отстраните. Това откритие ще ви наведе и на следващия извод: нищо в света не е строго установено – всяко нещо (включително и вие) съществува като някаква вероятност и следователно може да се променя.
Този преход – от пълната пасивност към поемането на пълна отговорност за своя живот, включително и контрола над него – е Мигът на озарението, в който човек се плесва по челото и си казва: „А-ХА, това ли било?!". И кое е въпросното „това“? Ами ако в тази минута живееш в един свят, то в следващата ще заживееш в съвсем друг. На всичкото отгоре самото придвижване става без никакво... движение. В науката това преминаване в друг план на съществуване, реализирано без физически усилия, се нарича „квантов скок“ и е нещо, на което всеки е способен (включително и ТИ), защото квантовите скокове могат да бъдат и изцяло вътрешни. От теб се иска само това – да осъзнаеш желанието си, а после просто да наблюдаваш реализацията му (както впрочем винаги е било).
Не е лесно да приемеш, че не друго, а собствената ти воля е в основата на случващото се в твоя живот. Но и онова познато усещане, че желано и действително са две съвършено различни неща, не променя с нищо истината за самия теб. То просто не ти позволява да познаеш себе си. И в следствие на това незнание животът ти става наистина труден. При наличието на толкова много желания, скрити от погледа ти, резултатът може да бъде само един -мъчителен конфликт, обхващащ целия ти живот. Затова пък разкриването на собствените ти скрити желания не само ще ти помогне да сложиш край на конфликта със самия себе си (в чиято основа е разминаването между желано и действително), но ще те дари и със способността да желаеш само онова, което ще те направи щастлив.
С подобен квантов скок, носещ и просветление, човек може наистина да получава това, което иска тук-и-сега – или пък някоя възможност, която ще му подскаже и пътя до въжделената цел. Но истинското откритие е, когато разбереш, че и възможността, и резултатът се разкриват пред теб не благодарение на някоя външна сила, а поради простия факт, че ТИ си пожелал това.
Тази книга ще улесни квантовия ви скок по още един начин – като ви помогне да се свържете с онези измерения на съзнанието ви, които вече изпитват вашите най-съкровени желания. Повтарям, книгата е инструмент, благодарение на който ще осъзнаете следните неща: всичко, което искате да имате, вие вече го имате; където и да поискате да отидете, вие вече сте там и най-важното, вие вече сте всичко онова, което ви се е искало да бъдете. Така в един момент сами ще прозрете, че между вас и онова, което би ви направило щастливи, няма никакво разстояние във времето и пространството... единствената дистанция е във вашата способност да го разберете.
Този „квантов подход“ към сбъдването на желанията е тъкмо обратното на онова, което обикновено наричаме „работа“. Той определено е по-близък до играта. Става дума за процес, в който не насилваш нещата, а просто им позволяваш да се случат. Не е нужно да създаваш каквото и да е, а да го разкриеш. А когато усвоиш това пренасочване на вниманието навътре – към онова, което вече „правиш в мислите си“, – ще можеш да променяш и живота си, и то със същата лекота, с която отиваш в съседната стая. Не е нужно да променяш и каквото и да е в околната действителност. От теб се иска да промениш себе си – останалото ще дойде от само себе си.
Тази безусилност (или безметежност), която ще ти позволи да изпиташ и радостта от сбъдването на най-съкровените ти желания, не е нова идея. На великия Микеланджело принадлежи например знаменитата мисъл, че той не е сътворил Давид от камък, а по-скоро е разкрил Давид в камъка. Сътворяване от нищото“ (creatio ex nihilo) звучи доста стресиращо и със сигурност изисква много „работа“. Друг е въпросът с нещото, което вече съществува: трябва само да го откриеш, а това очевидно изисква значително по-малко усилия. С други думи, в случая не строиш, а... разкопаваш. Това имаме предвид, когато говорим за безметежност. А Микеланджело е съзрял своя Давид в мраморния къс по една съвсем проста причина: този образ вече е присъствал в мислите му.
Горното може да бъде подкрепено с научни доводи; същата философия е в основата и на много религиозни системи. Но да приемаш на вяра някоя теза, било научна или духовна, би означавало да пропуснеш най-същественото – онова, което вълнува мислите ти, е и познаваемо. Не е нужно да вярваш в океана, след като си го виждал с очите си и дори си се гмуркал в него. И тогава вярата ще се замени с нещо много по-ценно: директното опознаване на собствената ти мощ...
Тази вътрешна сила е истинският източник на креативността, но това не означава, че тя е достояние само на творците и гениите. С „Активирай гения в теб“ ние имаме предвид следното – да откриеш, че ти вече си гениален скулптор... и си бил такъв през цялото време, а доброто и лошото, които срещаш в живота си, са все твои творения. Ако вникнеш в смисъла на това, ще стигнеш и до извода, че „творчеството“ е не друго, а изражение на собствената ти способност да превръщаш всеки миг от живота си в една прекрасна творба на изкуството.
От този момент нататък твоята представа за света ще се преобрази. И вместо да те възпира да правиш онова, което желаеш с цялото си сърце, тя ще ти помага във всяко твое начинание. А кой не иска това?!...

Как да извлечем максимална полза от тази книга
Първото, което е хубаво да имате предвид, преди да се заемете с тази книга, е да не мислите за нея като за някое четиво, на което или ще повярвате, или не.
Тази книга е по-скоро огледало, което ще разшири осезателно познанията ви за самите вас. Така ще осъзнаете много по-ясно кои сте вие и какво искате, а това ще ви позволи да искате само онова, което ще ви направи щастливи. Резултатът ще е по-малко конфликти и повече лекота, за да се наслаждавате наистина на живота си.
Започнете така:
1. идете на www.ignitethegeniuswithin.com и изтеглете саундтрака.
2. Сложете си слушалки и го пуснете – достатъчно силно, за да разпознавате отделните звуци, но и достатъчно тихо, за да върви като фон. Както споменахме, звуковите ефекти ще се разливат като вълни и ще се редуват ту в лявото, ту в дясното ви ухо, за да ви поставят в едно релаксирано съноподобно, но будно състояние, което ще ви позволи да се разпознавате по-лесно в образите. (Но да се разберем отсега: слушалки, а не тонколони, иначе звуците няма да си свършат работата.)
Притисни крак до земята и усети собствената си пета. После усети дробовете си, като вдишваш и издишваш.
Постави длан пред устата си и усети дъха на собствената си кожа.
Влез в себе си и се фокусирай върху всички тези усещания.
Просто си отбелязвай, когато навлизаш в следващото.
Ние живеем в една вселена на Криеницата. Играта на криеница е и съвсем реално понятие. Майката си мисли, че е „надхитрила“ бебето, като го е накарала да повярва, че тя не може да го види, а истината е, че бебето я е надхитрило... Строго погледнато, бебето може да „вижда“ и разпознава само онези неща, които е научено да идентифицира. Предстои му един дълъг процес, в който ще научи и какво да очаква от нещата. А дотогава най-вероятно ще се задоволи с онази „супа“ от информация, която непрестанно бълбука около него, но е някак безплътна и ефирна, докато бебето не научи имената и значенията на „мехурчетата“ в нея. На този етап най-важното, което то знае, е, че когато се разплаче, се появява и биберон – по най-вълшебен начин. В неговите бебешки представи този биберон е „сътворен“ от нищото, което сигурно го кара да се чувства и много, много могъщо... И сигурно усеща своя свят не като подреден, а по-скоро като неопределено, променливо и флуидно пространство, в което може наистина да изчезне и да стане част от цялото.
Може би бебетата притежават някакъв „естествен“ усет за онова, което науката ни демонстрира: че всичко във вселената трепти и се върти. Дори и най-солидният тротоар под нозете ни, скалистата планина на хоризонта и кухненската маса в дома ни се състоят от вибриращи и шеметно виещи се частици. Всички те издават и звуци, които ние не можем да чуем. Възможно е обаче тъкмо малките деца да са способни да ги долавят. Просто още не са ги научили да интерпретират тази вибрираща енергия в нещата, които вече познават.
И не е само това. Дори атомите, от които са изградени всички неща във вселената, се състоят най- вече от празно пространство. В този смисъл човешкото тяло е и илюзия – подобно на космоса, в нас също преобладава „безвъздушното пространство“.
Ако можехме да отстраним празното пространство от телата си, останалото щеше да се събере в една най-обикновена супена лъжица...
А когато си играеш на криеница с бебето, например затваряш очи или извръщаш лице от него, ти постоянно си повтаряш, макар и без да го съзнаваш, че бебето пак ще е там, когато отвориш очи. (Така де, има си хас да изчезне!) Но това е само предположение, основаващо се на онази склонност на мозъка да запълва всички дупки в познанията ни със спомени, които пък гласят, че нещата и хората обикновено не изчезват толкова бързо...
Как може да знаеш къде ще отиде бебето, когато не го гледаш?!...

Излязла от печат на 15 май 2010 г.
216 стр., цв. печат
Твърда подвързия
Корична цена: 20 лв.

* * *

“Пътуване към светлината” – д-р Джон Лерма
Все по-достъпно за неспециалисти става невро-лингвистичното програмиране

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Athanna ( преди 11 години )
Помощ. И аз се мъча да направя същото като Емилия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Emilia ( преди 11 години )
Много интересно- но как мога да си полеча цялия запис на сантракта без да правя цялата сложна процедура по включването? А ако е задължително - помогнете ми какда стане? блгодаря за вниманието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време