Бременност

Бременност седмица 25: Завърти се веднъж... и още веднъж!

21.06.2010г. / 13 21ч.
Аз жената
Бременност седмица 25: Завърти се веднъж... и още веднъж!


Продължава от Бременност седмица 24: Дишай, бебче!

 

Бебе: Пропорциите на твоето бебе вече са ясни и оттук нататък остава увеличаване на теглото и развиване на нервната система. Добрата новина е, че ако бебето се роди през тази седмица, то ще има доста добри шансове да оцелее, тъй като през миналата седмица белият му дроб е започнал да произвежда повърхностно активно вещество, което значи, че малката му дихателна система става по-силна с всеки изминал ден. През тази седмица то ще започне да променя позицията си, за да се намести по-удобно за раждането. Главата постепенно се насочва към родовия канал. Времето е малко (или много – зависи от гледната точка) — само още 14 седмици преди отново да останеш насаме със себе си.

Мама: Вторият триместър е към края си, остава ти още един. Можеш да го отбележиш като си купиш дрехи, които да подчертаят извивките по тялото ти. Не позволявай цената на етикета да те спре – това е акт на самоуважение, а не на стриктно счетоводство. Но преди да превишиш лимита на кредитната си карта, запомни, че скоро ще се нуждаеш от по-голям размер, за това купувай разумно! Гърбът ти сигурно вече ти подсказва, че трябва да носиш все по-голям товар. А вероятно имаш и спазми в краката. Помоли любимия да ти направи масаж, а ако разполагаш с достатъчно средства отиди в СПА център, където има специалист по масажи за бременни и се отдай на удоволствието.
Може би си забелязала увеличено окосмяване по тялото – за това има две причини: 1) космите се сменят по-рядко от обикновено и 2) хормоните в тялото ти карат космите да растат по-интензивно. Не се тревожи – всичко ще си дойде на мястото след като родиш.

* * *

Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай
Свободно време