Миналата седмица евродепутатите приеха законодателство, променящо начина на етикиране на храните и напитките. Новите изисквания ще задължат производителите на месо и месни продукти да изписват на етикетите:
Така потребителите ще се ориентират дали купува месо местно производство или вносно. При първия случай клиентът ще знае, че е спомогнал за намаляване на въглеродните емисии, причинявани от транспортиране на живи животни.
Щом ще се влиза в такива подробности, защо не пишат на етикетите дали животното е хранено с ГМО фураж? Или пък на етикетите да има снимка на животното, да пише също какъв е бил неговият характер и навици. След въвеждането на уникалните етикети-некролози сигурно се очаква потребителите с много по-голямо спокойствие да преглъщат салами, кренвирши, пържоли, кюфтета и т. н.
* * *
Жестокостта към животните трябва да се инкриминира
Да не си прасе в Европейския съюз
Коя хранителна добавка за какво е