Семейство

Децата – най-чести жертви на домашно насилие

28.06.2010г. / 10 00ч.
Аз жената
Децата – най-чести жертви на домашно насилие


Родителите загубиха връзка с децата си – това бяха част от встъпителните думи на Вицепремиера Цветан Цветанов (ресорен вицепремиер по въпросите на децата) при откриването на форума „Правата на децата и медиите“.

 

Децата не споделят с родителите си, когато имат проблеми, защото чувстват вина. А в крайна сметка основната роля за възпитанието на децата е на родителите и на учителите, които често имат повече наблюдения. Г-н Цветанов добави, че поведението в училище е променено, но няма кой в училище да констатира това и да реагира. А проблемът се увеличава ежедневно.

На работния семинар като основен проблем за българските деца бе изведено домашното насилие. Данни от г-н Цветанов и от Държавната агенция за закрила на детето сочат, че близо 80% от регистрираните проблемни случаи с деца касаят именно домашното насилие. Следващи са проблемът с наркотиците, където все повече се занижава възрастовата граница на разпространителите на наркотици и на трето място са педофилията и насилието в Интернет. От началото на годината са регистрирани над 300 случая на насилие към деца, основно от които са семейството, следвани от училище и от социалните домове за деца, лишени от родителски грижи.

За жалост обществото все още е по-склонно да вини институциите, а отговорността следва да е и в семейството и да е споделена между всички. Всички, призова г-н Цветанов, следва да сме активни, не да чакаме институциите, а бързо и всеотдайно при всеки отделен казус да сигнализираме и не стоим пасивни. В крайна сметка – всички сме родители!

* * *

Нуждата от приемна грижа за деца, пострадали от насилие
Проектът “Училище без насилие” отчита успехи
За по-ефективна защита срещу домашното насилие

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Рокерица ( преди 11 години )
Е хайде пък да не са рокерите, феновете и агитките управляващите в България, Снежана. В България управляват законодателната, изпълнителната и съдебната власт, и четвъртата власт - медиите. В тези власти са т. нар. лостове за управление, изработване на закони, разпределяне на пари, оръжие, репресивни апарати, влияние върху общественото мнение, затвори, арести и т. н. Тези хора носят цялата отговорност, а не рокерите и феновете, нито пък децата, които ги подплашиха тия дни и ги прибираха за щяло и не щяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Снежана ( преди 11 години )
Това напоследък се превърна в клише....родител,училище,а ролята на улицата....институтициите....тези протести около Кирил Рашков много ясно отрази действителността-кой всъщност управлява съдбините на България-рокери,футболни фенове за които се знае от обществото че това са най-рисковите групи,което имат допирни точки с наркозависими и чиито емоции нямат задръжки....Как научихми децата си,че са господари на света без оглед на това какви морални ценности носят и с какво възпитание са закърмени.Къде остана улицата-възпитател и кой отговаря за нея...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 11 години )
какво да ви кажа, самият аз съм бил подложен многократно на физическо насилие. Спомням си, че ми се случи за първи път, когато счупихме с приятели пеницилина на прислужник от училището с приятели. Прислужника не ни е малтретирал, но по някакъв начин предизвика тази наша реакция. В последствие бях бит честичко заради бележки в училището, които баща ми явно не приемаше за нормални. Не ставаше въпрос за двойки или тройки. Много често той сравняваше бележките ми с тези на "основните" ми конкуренти и ако се различаваха дори и с една единица последваше бой. Удряше доста здраво, аз не можех да го понеса и се напикавах, майка ми веднага го възпираше. Това се повтори през годините няколко пъти. Въпреки, че знаеше как ще реагирам, той пак го правеше. Бях беззащитен, не знаех какво да направя. Майка ми беше единствената опора в такива случаи. Питал съм се дали наистина съм негово дете, до такава крайност бях стигнал. Мой съученик стана неволен свидетел на такъв случай и даже ме посъветна да избягам от къщи, мисля че беше в 9-ти клас. Беше шок за мен да го направя! Ей богу, сега и аз имам деца и не мога да си представя да ги бия по такъв начин, както моя баща! Това за мен беше жестоко! Сега всеки път като чета материали за подобно насилие над деца веднага нахлуват тези неприятни спомени от детството ми и честно казано се озлобявам срещу такива родители, не мога да го понеса! Спомените са толкова свежи! Дали съм нормален? Сега баща ми е на около 80 години, опитвах се няколко пъти да подхвана разговор на тази тема, но безуспешно. В смисъл няма разкаяние, само повтаря, че ако е имало нещо е било грешка! Даже не си и спомня, а съм убеден, че е много добре с паметта. Не е и атеросклероза. Искам да съм като другите, да уважавам родителя си, но съвсем малко ми трябва за да си спомня малтретирането от негова страна. В такъв момент съм настроен да го оставя да се грижи сам за себе си, знам като син, че не заслужава това, но съм раздвоен! Дайде ми съвет как да постъпя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар